Huilend aan de fles

Mijn dochter is 7 dagen oud. Als ze wakker wordt heeft ze honger. Als ik haar dan de fles aanbied wil ze zo graag drinken dat ze gaat huilen en niet met haar mond om de speen pakt. Dit duurt soms wel 15 minuten. Dan is ze zo moe dat ze na een paar minuten zuigen in slaap valt en dus te weinig voeding heeft binnen gekregen. Wat moet ik doen?


Als een baby hard huilt is het heel moeilijk voor hem om tegelijkertijd te drinken. Dat geldt voor een flesgevoede baby net zo als voor een baby die borstvoeding krijgt. Daarom is het goed om je baby eerst proberen te kalmeren voor je haar de fles gaat geven. Laat haar bijvoorbeeld eerst even op je pink zuigen tot ze wat tot rust komt. Of leg haar tegen je aan en loop rustig met haar rond terwijl je aait of zingt. Terwijl je zo rondloopt kun je dan proberen de fles te geven. Het kalmerende effect van het wiegen en lopen kan ervoor zorgen dat ze de fles toch wil pakken.


Merk je dat het echt niet werkt, neem dan contact op met het consultatiebureau of met een lactatiekundige. Een lactatiekundige is gespecialiseerd in het geven van borstvoeding, maar ongetwijfeld zal je jou ook van goede adviezen kunnen voorzien. Waarschijnlijk kun je via het consultatiebureau het adres van een lactatiekundige vinden, en anders vind je het wel in de gemeentegids, stadsgids of het telefoonboek.


Overigens: hou goed in de gaten hoe het met het plassen van je dochtertje gaat. Een jonge baby hoort bij elke verschoning een natte luier te hebben. Merk je dat de luiers droog gaan worden, dan heeft je baby door het slechte drinken een tekort aan vocht gekregen. Omdat ze nog zo klein is moet je dan niet wachten maar meteen de huisarts bellen, zodat het vochttekort kan worden aangevuld.

Onrustig na voeding

Ons dochtertje is 12 weken oud. Ze was bij de geboorte 51.6 cm groot en woog 3.300 kg. In verhouding is dit groot en mager. De eerste maand huilde ze alleen maar. s' Nachts was ze rustig. Volgens de arts en vroedvrouw was dit een gevolg van krampen en reflux. Op advies ben ik naar een Osteopaat geweest en het huilen is verminderd. Ze krijgt nog steeds borstvoeding, hoewel dit niet goed loopt. Ik heb vaak last van tepelkloven, gebruik dan een tepelhoedje, probeer af te kolven om rust te vinden maar soms komt er bijna helemaal niets uit! (Slechts 60 ml) soms is de melk roze van bloed dat erin zit. Dit alles maakt mij echt overstuur. Ik twijfel dus ook of er wel genoeg melk is. Toch is haar gewicht zeer goed (5.6 kg) en groeit goed (60 cm). Bij de artsen kan ik momenteel dus niet echt terecht omdat ze goed bijkomt en groeit. Toch zijn er voor ons nog steeds problemen en hebben we al van alles geprobeerd. Na de voeding weent ze en stampt ze. Tijdens haar slaap huilt ze met tussenperioden, stampt en krabt in de lakens (ze is een buikslaper). Zowel tijdens het eten als tijdens het wenen zweet ze enorm veel. Haar hoofdje is vaak kletsnat. Wat doe ik fout en wat kan ik eraan doen?


Omdat je dochtertje goed aankomt kan ik me voorstellend dat de artsen niet ongerust zijn. Maar voor jezelf als ouder is dat heel begrijpelijk niet voldoende. Ik begrijp dat je je vooral zorgen maakt over de voeding en haar gedrag bij de voeding. Ik kan niet beoordelen of ze huilerig is van zichzelf of dat de oorzaak toch bij de voeding ligt. Ik zou me dat wel kunnen voorstellen. Wanneer het haar moeite kost om te drinken, kan dit zweten en huilen tot gevolg hebben. Maar wat ik eigenlijk wil aanraden is contact op te nemen met een lactatiekundige. Deze is gespecialiseerd op het gebied van borstvoeding en ik denk dat een lactatiekundige samen met jou kan bekijken wat er precies aan de hand is en of het wel of niet goed gaat met de borstvoeding. Bovendien kan deze persoon je ook precies vertellen wat je wel kunt doen om de voeding optimaal te geven en er zelf ook zo weinig mogelijk last van te hebben. Via de website van de Nederlandse Vereniging voor Lactatiekundigen vind je een lactatiekundige in je eigen buurt. Kijk voor meer informatie op: www.nvlborstvoeding.nl

Huilen na voeding

Ik heb een tweeling van 3 maanden (3500 gram en 4200 gram). Zij zijn 7 weken te vroeg geboren. Bij geboorte 1850 en 1840 gram. Overdag gaat alles redelijk, maar 's avonds beginnen de problemen. Tegen een uurtje of 5 krijgen zij een fles van 135 ml. (net als de rest van de dag 6 voedingen en de nacht). Die gaat helemaal op en dan daarna blijven ze wakker en huilen ze of slapen ze bij je totdat je ze ergens anders weglegt dan bij jou. Ze doen dan net alsof ze honger hebben (heftig zuigen op de speen), maar na zo'n fles kan dat denk ik niet. Bijgeven is ook vaak geen oplossing: 135 ml is al veel en na een uur begint het weer van voren af aan. In bed leggen heeft ook geen nut, want ze slapen gewoon niet en blijven huilen. Met als gevolg dat ze pas tegen een uurtje of 9 in slaap vallen en dan onrustig slapen. En dan weer om 11 uur roepen om de fles. Als je ze vasthoudt slapen ze en zodra je ze in bed legt zijn ze weer helemaal wakker. Een warme kruik in bed helpt ook niet. In bad en dan in bed heeft ook niet het gewenste effect.


De verzorging van zo'n jonge tweeling kan bijzonder zwaar en vermoeiend zijn. Uit wat je vertelt blijkt dat maar weer. Je schrijft dat het lijkt of je baby's nog honger hebben na de fles omdat ze zo heftig zuigen op de speen. Waarschijnlijk heeft dat inderdaad niet met honger te maken, maar met de behoefte aan veiligheid en ontspanning. Veel baby's zuigen heftig als ze proberen in slaap te vallen, vermoeid zijn of zich verdrietig of boos voelen. Het helpt ze gewoon om tot rust te komen. Omdat je tweeling nog erg klein is, en veel te vroeg geboren is kan het heel goed zijn dat ze nog wat achterlopen in hun ontwikkeling. Ze hebben de overgang van de baarmoeder naar buiten misschien nog niet zo goed verwerkt en moeten nog erg wennen aan het slapen in een bedje.


Baby's hebben in zo'n geval enorm veel behoefte aan jouw aanwezigheid, aan het horen van je hart, het voelen van je warmte, je bewegingen: kortom ze willen graag tegen je aan liggen. Zodra je ze oppakt en tegen je aanlegt komen ze ook tot rust schrijf je. Leg je ze weer weg dan worden ze weer wakker. Als je het vanuit je baby's bekijkt dan zou het advies zijn: gewoon oppakken wanneer ze daar behoefte aan voelen, een grote schommelstoel kopen en daar veel in gaan zitten met je babyís op schoot als ze erg onrustig of wakker zijn. Hoe meer ze jou kunnen voelen en bij je zijn, hoe sneller ze zich wat sterker en veiliger voelen en minder heftig zullen reageren.


Ik kan me goed voorstellen dat je bij zo'n opmerking denkt: dat kan die pedagoog makkelijk zeggen, maar ik als moeder wordt er doodmoe van om de hele dag met twee baby's te sjouwen. En dat klopt ook. Het is bijzonder zwaar om twee baby's tegelijk te verzorgen, zeker wanneer ze allebei het liefst in je nabijheid zijn en anders heel veel huilen. Daarom zou ik je willen aanraden om zoveel mogelijk hulp in te schakelen. Maak een lijstje met wat jij nodig hebt om de verzorging van je twee baby's vol te kunnen houden. Misschien heb je meer vrijaf nodig, zodat iemand anders geregeld voor je baby's moet komen zorgen. Misschien heb je praktische hulp in huis nodig, of een handigere indeling van je babykamer. Misschien wil je dat iemand je komt helpen als je een van de babyís verzorgt zodat de andere ook iemand heeft om tegen aan te liggen. Zorg in ieder geval dat je van een lijstje van 10 wensen 4 dingen meteen regelt. Dat is geen luxe, dat is een voorwaarde om het vol te kunnen houden. Alleen wanneer jij ook af en toe kunt ontspannen zul je in staat kunnen zijn goed op je baby's te reageren en ze jouw warmte te geven. Tenslotte: kies in ieder geval het liefst maar één of slechts twee manieren van troosten uit voor je baby's. Wanneer je steeds iets anders probeert te doen als troost worden onrustige bab's nog veel onrustiger, wat eindigt in extra veel huilen.