Laatste fles

Mijn zoontje (6 mnd) krijgt vijf flessen van 200 ml per dag en een beetje fruit en groente tussendoor. Nu breekt die laatste fles van 23.00 uur ons aardig op en wij moeten hem ook bijna altijd wakker maken. Kunnen we de laatste voeding ook laten voor wat het is? Het is een flinke jongen van 8,5 Kilo en 72 cm.


Wat je kunt doen is de fles van 23 uur naar voren halen in de avond. Je schrijft dat je je zoontje altijd wakker moet maken voor de laatste avondfles. Het is goed mogelijk dat je zoontje dan al meer dan 3,5 uur heeft geslapen. Dat is bijvoorbeeld zo als hij rond 7 uur naar bed gaat. Doordat je hem wakker moet maken is hij misschien ook diep in slaap. Dit duidt erop dat hij al een groot deel van zijn nachtrust achter de rug heeft als je hem een voeding geeft. Na die laatste avondfles hoeft hij dan niet veel meer te slapen om voldoende nachtrust te krijgen. Er zijn veel baby’s die dan ook vanaf een uur of 1 ’s nachts voortdurend wakker worden tot het ochtend wordt.


Als je je baby de laatste avondfles eerder geeft, bijvoorbeeld om 10 uur of nog eerder, dan krijgt hij niet de kans om al een lange diepe slaap te maken tot de laatste avondfles. Als hij dan zijn fles opheeft begint zijn nacht pas daarna. Wat je hiermee doet is een nieuwe slaap-waak schema aanbieden. Het kan natuurlijk even duren, maar veel kinderen die aan dit schema wennen worden niet meer midden in de nacht wakker om een voeding.

Normaal eetpatroon?

Onze tweeling is inmiddels 5,5 maand en ik ben nu begonnen met fruit en groentehapjes. Het is echt hartstikke leuk om te zien hoe de kindjes eten! Ik vind het alleen heel lastig dat het ritme van fles geven wordt omgegooid door de hapjes. Ik plan de hapjes tussen de voedingen in, maar merk dat ze dan minder willen drinken (logisch want maagje zit nog deels vol van het hapje). Nu heb ik twee vragen daarover: 1. hoeveel vocht (melk) heeft een baby van 6 maanden nodig per dag? Wat is een 'normaal' eet en drinkritme voor een baby van 6 maanden? Ik kan echt nergens voorbeelden vinden van hoe andere ouders dat doen, en ik ben daar heel erg in geïnteresseerd.

Ik doe het volgende nu:
7.00 eerste fles: 210 cc
8.30 slapen
9.30 fruit
11.30 tweede fles: 210 cc
12.30 slapen
15.30 derde fles: 210 cc
17.30 groente
18.00 slapen
19.30 vierde fles: 210 cc + pap
20.00 slapen
Is bovenstaand schema 'normaal'? En hoeveel vocht heeft een baby nodig (ze drinken de flessen namelijk lang niet altijd op).


Je schema ziet er heel goed uit. Vooral fruithapjes worden meestal tussendoor gegeven. Overigens wordt dit ook vaak s’ middags gedaan. Groente krijgen veel baby’s of tussen de middag, of tijdens de avondmaaltijd. Dat je baby’s wat minder melk drinken is heel normaal. Rond de 6e maand zitten baby’s in een overgangsfase, omdat ze dan behoefte krijgen aan fruit en groente. En daarmee gaan ze ook automatisch minder melk drinken. Zoals jij ook al aangeeft zitten babymaagjes van een beetje fruit of groente ook al snel vol. Maak je dus geen zorgen om je baby’s omdat ze minder melk gaan drinken. Dat zal de loop van het eerste jaar misschien nog minder worden. Zo’n 800 cc per dag is op dit moment een mooie hoeveelheid. Overigens geven baby’s meestal zelf wel aan of ze wat meer of minder nodig hebben. Blijft er een restje melk in de fles staan, dan heeft je kind echt genoeg gehad. Een andere manier om te testen of je baby voldoende vocht binnenkrijgt is het nakijken van de luiers. Heeft je baby bij elke verschoning een plasluier, dan krijgt hij voldoende vocht binnen. Zijn ze droog, dan is het goed om flesjes vocht tussendoor te geven. Dat kan overigens ook een beetje water zijn.

Genoeg voeding

Mijn zoon is nu 5,5 maand krijgt al een maand ongeveer 4 voedingen, namelijk:
- rond 8.00 uur borstvoeding
- 12.20 uur aardappelen met groentjes (ongeveer 160gr.)
- 16.30 uur fruitpapje
- 20.15 uur borstvoeding
Is dit eigenlijk wel genoeg? Hij weegt nu 7 kg. Maar ik vraag me af of ik misschien beter tussendoor nog een flesje moet geven.


Ik denk dat twee melkvoedingen wat weinig zijn voor een baby van 5,5 maand. Je mag hem wel fruit en groente geven, maar dat wordt nu nog meer gezien als ‘iets erbij’. Als je baby zes maanden oud is, is het pas echt nodig om hem groente te gaan geven, in verband met de extra ijzer die hij dan nodig heeft. Maar ook dan is het nog nodig om hem melkvoedingen te geven. Ik zou dan ook contact opnemen met je consultatiebureau om te overleggen welk schema voor je baby op dit moment het beste is. Over het algemeen kun je stellen dat een baby van nog geen half jaar zo’n 800 cc melkvoeding per etmaal krijgt. Met twee borstvoedingen haal je dat niet.