Nachtvoeding

Mijn dochter is 5 maanden en wordt nog om de 4 uur wakker om te eten. Dus ook ‘s nachts. Ze is een gelukkige baby. Sinds een maand zij is heel regelmatig met haar voeding. Om de 4 uur is zij er om te eten. Zowel overdag maar ook tijdens de nacht. Zij krijgt steeds een voeding van 210ml. Haar eerste papflesje krijgt zij ‘s morgens rond half 6, dan half 10, dan 13.30 uur en zo de cirkel rond. Het is wel zo dat ze haar flesje rond half 10 in de ochtend bijna helemaal laat staan. In de avond krijgt zij rond half 6 haar badje (wat ze heel leuk vindt) en ze gaat daarna meteen rechtstreeks het bed in. Dan slaapt zij tot 21.30 uur (eten), ze valt meteen terug in slaap. Dan wakker om half 2 ‘s nachts (eten) en valt meteen weer in slaap. Dan wakker om half 6 (eten) en dan slaapt ze tot ongeveer 8 uur. Het is zo dat zij tijdens de nachtvoedingen echt wel heel goed eet. Behalve haar flesje ‘s morgens om half 10. Zij drinkt dan ongeveer een 50 tot 90 ml. Kunnen we de nachtelijke voedingen afbouwen? Zo ja hoe is dit mogelijk?


Het klink alsof het voedingsschema van je dochter niet gelijk loopt met jullie dag- en nachtritme. In feite maakt zij haar voedingsnacht in de ochtend. Ik concludeer dit uit het feit dat ze de ochtendvoeding van half 10 eigenlijk overslaat. Dus daar zit haar rustpauze in.


In feite zou ze juist de nachtvoeding moeten overslaan en om half 10 wel haar fles nemen. Wat je dus moet gaan doen is schuiven met de voedingen en de slaapjes. Je schrijft dat ze om de vier uur een fles krijgt en dat ze ’s avonds om half zes haar badje heeft, met een voeding en dan meteen gaat slapen. Om half tien volgt de volgende voeding. De periode waarin ze dan slaapt is vrij lang. Dat betekent dat ze dan eigenlijk al een groot deel van haar nachtslaap neemt. Ze krijgt dan na half tien nog een paar uurtjes slaap en dan is voor haar eigenlijk de nacht al voorbij. Daarom wordt ze ook in de nacht wakker voor een voeding. In de ochtend heeft ze dan al zoveel voeding gehad, dat het eventjes niet meer hoeft. Daarom slaat ze dan de voeding van half tien over. Ik raad je aan om te starten met het inkorten van haar slaaptijd in de vroege avond. Als ze van het badje heel erg moe wordt, dan kun je er ook voor kiezen dat badje op een ander tijdstip te doen voortaan. Laat haar dan in de avond korter slapen. Je kunt haar iets langer ophouden, en je kunt haar ook eerder wekken. Maar zorg dat ze niet langer dan zo’n 2,5, maximaal 3 uur achter elkaar slaapt. De echte nacht moet dan pas na de laatste avondvoeding gaan beginnen, bijvoorbeeld rond half elf. Als je op dit schema uit kunt komen is de kans groot dat ze de voeding van half twee over gaat slaan. Door dit opschuiven van de nachtvoeding zal ze de voeding in de ochtend ook beter gaan nemen en komt ze in een beter dag/nachtritme terecht.

Vicieuze cirkel doorbreken

Onze dochter van 5 maanden heeft vanaf de geboorte erg onrustig en slecht gedronken. Na 6 weken werd ze opgenomen ter observatie in het ziekenhuis. Eenmaal terug was de onrust er nog steeds. Deze onrust bestond uit continu slecht drinken en slapen. Het was een vicieuze cirkel. Een week later werd ze wederom opgenomen, maar ze konden met oppervlakkige onderzoeken in het ziekenhuis de oorzaak niet vinden. 'Ze zag er goed uit!' was het antwoord dat we kregen. Ja natuurlijk zag en ziet ze er goed uit. Ik gaf 11 flessen per dag en zat hier per fles een uur mee. Nu is ze 5 maanden en zit ze op 5 tot 6 flessen per dag; Ze geeft bijna niet aan dat ze honger heeft en drinkt erg onrustig. Die onrust bestaat uit het steeds willen zitten onder de fles en kleine beetjes drinken. Ze houdt - als ze echt niet meer wil en vaak al na 40 ml - haar lippen stijf op elkaar of beweegt haar hoofdje heen en weer. Vaak geven we in een uur verspreid de fles en ook in verschillende posities. Geen enkele fles gaat op. We warmen standaard altijd 1 keer de fles op. In het ziekenhuis hebben ze haar niet getest op een voedselallergie. Ze heeft geen uitslag, alleen heeft ze vieze oortjes en is ze wel eens neusverkouden. Onder het geven van de fles hoor ik vaak haar darmen en daarop reageert ze vaak fel. Zou jij misschien de oorzaak weten?


Ten eerste: ik ben geen medicus en ik kan geen uitspraak doen over de onrust die je in haar darmen hoort of de vraag naar allergie. Wat me wel opvalt is dat je schrijft dat het ziekenhuis haar niet heeft getest op allergie. Die opmerking maak je niet voor niets. Heb je het gevoel dat ze dat wel hadden moeten onderzoeken? Want in dat geval raad ik je aan contact op te nemen met je huisarts en dit te bespreken. Ik weet niet of er een reden voor deze gedachte is? Komt er bijvoorbeeld allergie in je familie voor? Maar nogmaals, ga hiervoor zeker naar de huisarts. Wat je verdere verhaal betreft: als ik ervan uitga dat je dochter gezond is, dan vrees ik dat je samen met je dochter inderdaad in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen. Daar kun je maar op één manier mee omgaan: stap uit de cirkel. Hoe moeilijk het ook is, blijf niet tobben met al die kleine beetjes voeding. Ga niet tussendoor extra flesjes opwarmen. Want als je steeds een klein beetje geeft, krijgt je dochter nooit de gelegenheid om zich hongerig te voelen. Ze krijgt namelijk weer voeding voor ze de signalen van haar lichaam opmerkt. En omdat ze niet hongerig is, zal ze ook onrustig blijven drinken. Probeer dus een ander voedingsschema, waarbij je je kind niet meer en zeker niet tussendoor te eten geeft. Een fles meerdere keren in een uur aanbieden is niet de oplossing. Probeer ook niet steeds andere posities, maar bepaal een manier waarop je je kind voedt, en blijf daarbij. Een baby moet wennen aan een specifieke manier van eten aanbieden, en hoe meer je daarin varieert, des te onrustiger je kind zal worden. Je hebt zeker drie weken nodig om een bepaalde manier van voeden aan je kind te leren. Want zij went alleen aan iets doordat het altijd op een bepaalde manier gedaan wordt. Kleine kinderen leren door ervaring, niet door wat je aan ze vertelt. Probeer haar dus te laten ervaren, dat ze honger krijgt wanneer ze haar fles niet opdrinkt. Die ervaring zal haar leren dat ze een volgende keer meer moet drinken. En daar zal ze ook meer zin in hebben wanneer ze een langere tijd niets heeft gehad. Vind je het erg moeilijk om deze stappen te nemen, dan raad ik je aan om twee dingen te doen:
1. Maak een tijdschema, waarmee je elke dag de voeding tussendoor een beetje vermindert, zodat jij niet in een keer over hoeft te stappen op het stoppen met de beetjes tussendoor, maar wel toewerkt naar het doel.
2. Vraag hulp bijvoorbeeld van het consultatiebureau zodat je dit proces niet alleen hoeft te doen. Heel veel succes.

Zwaaien

Wanneer gaan baby's gemiddeld terugzwaaien?


De meeste baby's beginnen rond of na het 1e jaar met zwaaien en terugzwaaien. Overigens zie je dan ook andere gebaren die kinderen gaan nadoen, zoals 'haren kammen', 'gezichtje wassen', in de handjes klappen, of de handjes uitspreiden in een gebaar van 'het is op'.