Band ontwikkelen

Mijn zoontje (4 mnd.) huilt hij erg veel als hij bij mijn vriend is. Hij krijst het dan ook echt uit, vaak ineens uit het niets. Als we dan even bellen gaat het wel weer. Natuurlijk is dit heel vervelend voor mijn vriend én de kleine. Mijn vriend heeft zelf ADHD en kan soms onrust uitstralen. En hij raakt gefrustreerd (wat niet helpt) omdat mijn zoon continu huilt. Buiten samen wandelen helpt vaak het beste, maar mijn vriend werkt in de horeca en is vaak te moe. Ik weet niet zo goed wat ik kan doen, want ik neem nu alle zorg op me. Hoe kan ik mijn partner het beste ondersteunen? En wat zou hij eventueel kunnen doen om een betere band met zijn zoon te krijgen?


Het klinkt alsof je goed in de gaten hebt wat de oorzaak van het huilen zou kunnen zijn. Baby’s zijn gevoelig voor emoties van andere mensen en kunnen daarop reageren. Baby’s die veel huilen reageren soms extra sterk op gevoelens van frustratie die ze bij ouders oproepen. En daardoor kom je geregeld in een vicieuze cirkel terecht. Hoe meer je probeert je kind te troosten en te laten ophouden met huilen, hoe gefrustreerder je wordt, en… hoe harder je kind weer gaat huilen. Het kan helpen om eigen frustratie te verminderen door ervan uit te gaan dat je niet hoeft te proberen om het huilen te stoppen. Huilen is de taal van een kind. En met zijn gehuil laat hij zien dat hij probeert met je te communiceren. Het is voor je partner misschien niet de ideale weg, maar een baby heeft nog niet zo erg veel mogelijkheden. Hij kan niet tegen hem zeggen hoe hij zich voelt, wat hij nodig heeft. Hij kan alleen maar huilen. Als je vriend in staat is om tegen zijn baby te zeggen: ‘Toe maar, huil maar even flink uit. Dat is goed voor je en ik begrijp je’, dan geeft hij zijn baby als het ware toestemming om te huilen. En daarmee gaat het huilen echt niet meteen over, maar hij kan zich wel rustiger voelen over het gedrag. Je baby gaat ook langzamerhand merken dat zijn gedrag wordt geaccepteerd door iemand die een rustige uitstraling heeft. En dan versterkt het positieve gedrag elkaar ook. Net zo goed als de spiraal snel naar beneden kan gaan, kun je ook weer omhoogklimmen met zijn tweeën. Een baby die een rustige uitstraling voelt zal zich steeds meer ‘gehoord’ en begrepen voelen en uiteindelijk ook rustiger worden. Dat kan even duren, want een baby snapt een situatie niet snel. Hij moet rustig wennen aan de nieuwe situatie. Neem dus de tijd. Probeer als moeder niet om het over te nemen, maar laat vader en kind rustig aan elkaar wennen. Het helpt daarbij als hij zichzelf beloont wanneer hij het heeft volgehouden om rustig te reageren op een hard huilende baby. Gewoon leuke dingen gaan doen of jezelf iets aardig gunnen. Dat is goed voor hem, en ook voor jullie baby. 

Alleen bij mama

Mijn kindje is 4,5 maand oud en zeer eenkennig. Ze begint meestal ’s avonds als ze moe is vreselijk te huilen en te krijsen als ze bij iemand anders dan mama zit. Ze is ogenblikkelijk stil als ze weer bij is, en gaat dan zitten lachen en babbelen met een ander. Nu ben ik niet echt een ‘moderne’ moeder. In die zin dat ik momenteel helemaal niet werk en 7 x 24 uur per week voor haar zorg. Verwen ik haar op die manier teveel? Is dit ongezond? Hoe kan ik er het beste mee omgaan?


Je hebt een aantal vragen tegelijk. Jammer genoeg schrijf je niet wat precies je eigen probleem is met het huilen van je dochtertje. Maak je je zorgen om haar gedrag bij anderen? Of krijg je misschien commentaar over haar huilen en vind je dat vervelend? Of is het erg veel voor je om altijd beschikbaar te moeten zijn omdat je dochter het bij niemand anders naar de zin heeft? Al die vragen zijn weer een beetje anders en hebben een ander antwoord nodig. Misschien is het antwoord dat ik geef dan ook niet precies wat je zoekt. In dat geval raad ik je aan je vraag iets specifieker te maken.


Je schrijft dat het niet zou moeten horen maar dat je dochtertje al een maandlang erg eenkennig is. Misschien past je dochtertje niet in het ontwikkelingsboekje waarin staat dat kinderen pas rond acht maanden eenkennig worden. Maar dat betekent niet dat je kind zich niet normaal gedraagt. Alle kinderen hebben een ander karakter en andere ervaringen. En die spelen net zo’n grote rol als de ontwikkelingsfasen. Eenkennig gedrag kan elk kind op elke leeftijd krijgen. Misschien is jouw dochtertje gewoon graag bij haar moeder. En uit wat je vertelt ziet ze je ook erg veel. Dan is het helemaal niet vreemd dat ze er moeite mee heeft bij iemand anders op schoot te zitten. Dat heeft niet te maken met ‘verwennen’ maar met een gewenning. Een baby verwennen dat kan gelukkig niet. Want dat zou betekenen dat je je kind een overdosis aan veiligheid zou geven. En veiligheid kan er voor zo’n kleintje nooit genoeg zijn. Maar wat wel kan, is dat een baby gewend raakt aan bepaalde personen in zijn omgeving. En als jij als moeder heel veel bij haar bent is het logisch dat ze je meteen mist wanneer je er niet bent. Je vraagt of dit ongezond voor je kind is. Ook daarop kan ik zeggen: nee hoor. Dat hoeft niet ongezond te zijn. Als een kind altijd zijn moeder in de buurt heeft, weet hij in ieder geval zijn veilige haven te vinden. Wat natuurlijk wél van belang is, is hóe je met je baby om gaat. Want baby’s, ook baby’s van 4,5 maand, hebben enerzijds bescherming en veiligheid nodig, en anderzijds hebben ze het nodig om op onderzoek uit te gaan. Zorg dus dat je baby dingen kan ontdekken, in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Perk haar niet teveel in. Dan komt het wel goed met haar ontwikkeling!


Tenslotte: je schrijft dat je dochtertje voornamelijk eenkennig is, wanneer ze ’s avonds moe is en dan bij iemand op schoot gezet wordt. Dat is heel logisch. Een baby die moe is, voelt zich namelijk niet optimaal. Die wil gewoon het liefst op schoot bij mama. Ook grotere kinderen vertonen dat gedrag. Ze hebben ’s avonds geen energie meer genoeg om vreemde mensen ‘aan te kunnen’. Ga dus gewoon in op de behoefte van je baby. Laat haar ’s avonds lekker bij jezelf op schoot zitten. Vanuit die veilige positie kan ze andere mensen bekijken zolang ze daar interesse voor heeft.

Drukte is teveel

Mijn zoontje van bijna 5 maanden raakt in paniek als we ergens op visite zijn en de huiskamer vol zit met mensen. Hij begint dan heel hard te huilen en is dan niet meer stil te krijgen. Wat kan ik hier aan doen. Verder is hij heel makkelijk, lacht naar iedereen en vindt het niet erg om bij een vreemde op schoot te zitten. Alleen als er mensen hard gaan praten dan raakt hij in paniek.


Eerlijk gezegd vind ik je zoontje nog erg jong om al gewend te moeten zijn aan een huiskamer vol visite. Het feit dat hij normaalgesproken makkelijk lacht naar iedereen en het ook niet erg vindt om bij iemand op schoot te zitten betekent dat hij zich op zich nog heel gemakkelijk aan anderen aanpast. Hij voelt zich waarschijnlijk veilig genoeg in een ‘één-op-één’ situatie. Echter wanneer je baby een heleboel mensen om zich heen ziet en voelt, krijgt hij zoveel informatie van alle kanten dat hij dit niet goed aankan. Er zijn baby’s die zich gemakkelijk afsluiten van prikkels zoals geluiden, beelden en bewegingen. Maar er zijn ook baby’s die daar meer moeite mee hebben. Ik denk dat jouw zoontje zo’n baby is. Hij heeft behoefte aan rust en aan niet zo heel erg veel prikkels. Ik zou je dan ook aanraden om niet teveel van hem te eisen. Laat hem heel rustig wennen aan vreemden, en volg hem daarin. Je merkt vanzelf wanneer hij iemand interessant vindt, want dan draait zijn hoofdje ernaar toe en kijkt hij aandachtig of maakt hij geluiden. Als een baby zijn hoofdje wegdraait, dan betekent dit dat hij teveel prikkels krijgt om te verwerken. Hij heeft dan even rust nodig om de boel op een rijtje te krijgen. Merk je dat je baby genoeg krijgt van alle aandacht tijdens een visite, zoek dan een rustig plekje voor hem. Het kan soms al helpen als je hem in een hoekje, weg van het lawaai en de drukte in een box of campingbedje legt. Maar misschien heeft jouw kindje het nodig om niet langdurig in een grote groep te zijn. In dat geval zou ik zeggen: laat je baby thuis of laat hem alleen maar heel even zien en leg hem dan boven op een slaapkamer. Vind je het vervelend voor mensen dat ze je baby dan niet te zien krijgen, dan kun je mensen apart even bij hem laten kijken. Waarschijnlijk is dat minder moeilijk voor hem.