KISS syndroom

Via een moeilijke bevalling (uiteindelijk keizersnede) is mijn dochter geboren. Na de geboorte was zij een huilbaby en bleek het KISS syndroom te hebben: haar linkerheupje en bovenste nekwerveltjes zaten vast. Zij is zo’n 5 keer behandeld door een manueeltherapeut. Momenteel kruipt/tijgert zij alleen met haar rechter beentje, de linker sleept gestrekt achter haar aan. Ik weet dat dit een laat KISS symptoom is. Kan ik iets doen om mijn dochter te stimuleren haar linkerbeetje ook te gebruiken en is het schadelijk voor haar ontwikkeling als zij dit linkerbeentje voorlopig niet gebruikt?


Dit is een vraag waar ik je voor zou willen doorverwijzen naar je huisarts, kinderarts, de fysiotherapeut of de manueeltherapeut die je dochtertje behandeld heeft. OPVON is een bureau voor Opvoedingsondersteuning, waarbij het vooral gaat op pedagogische adviezen. Ideeën om je dochter te stimuleren zouden wat ons betreft dan ook vooral van pedagogische aard zijn: gymnastiekspelletjes doen, stoeien, kietelen, speeltjes gebruiken, masseren, lekker samen zwemmen et cetera. Echter… OPVON weet te weinig van het KISS syndroom en de gevolgen daarvan om medische adviezen te kunnen geven. Daarom zou ik je willen aanraden vooral op je eigen gevoel en ouderinstinct af te gaan. Kennelijk maak je je zorgen, anders had je geen e-mail naar ons gestuurd. Zorg daarom dat je goede adviezen krijgt over de ontwikkeling van haar motoriek en wat je daaraan kunt doen. Een goed gesprek met je huisarts, en eventueel een doorverwijzing naar een specialist kan je daarbij vast veel verder helpen. Overigens: misschien zijn er bezoekers van deze site die je probleem herkennen. Als dit zo is zou ik hen willen aanraden een email te sturen naar OPVON. Deze wordt dan naar jou doorgestuurd. Adviezen van ervarings-deskundigen kunnen je ook vaak verder helpen.

Omrollen stimuleren

Ons dochtertje is nu 5 ½ maand oud en zij rolt nog niet op haar buikje en/of terug. Wat kan ik voor spelletjes met haar doen om dit te stimuleren?


Kinderen vinden het vaak ontzettend lastig om over dat ene schoudertje heen te komen wanneer ze moeten gaan omrollen. Daar heb je ook even dat extra zetje voor nodig. En sommige baby’s zie je bijna denken als ze die hindernis tegenkomen: ‘Nou ja laat maar zitten’. Dat extra ‘zetje’ komt dan niet voldoende van binnenuit. Je kunt je baby daarbij helpen door naast haar haar aandacht te trekken en bijvoorbeeld een leuk speeltje of een kleurig prentenboek zo neer te zetten dat zij eigenlijk moet omrollen om erbij te kunnen. Wat je ook kunt doen is een opgerolde theedoek achter haar ruggetje te leggen als zij bezig is met omrollen zodat zij niet meteen weer helemaal terug op haar rug rolt wanneer die schouder te moeilijk is gebleken. Je kunt haar ook af en toe een klein beetje helpen met dat laatste zetje. Zodra zij dan het succes heeft gevoeld zal het een tweede keer voor haar gemakkelijker zijn om zich in te spannen voor die moeilijke hindernis van de schouder. Hou het in ieder geval leuk en gezellig. Zodra je baby voelt dat jij gespannen bent wanneer het haar niet lukt om te rollen gaat het plezier er helemaal van af en dat kan alleen maar tegen gaan werken. Probeer haar dus ook niet voortdurend te laten omrollen. Waarschijnlijk komt het vanzelf wel, en misschien wel op een moment wanneer jij er helemaal niet op bedacht bent. Heb je echter het gevoel dat er iets anders speelt en maak je je bijvoorbeeld bezorgd over haar ontwikkeling, neem dan voor de zekerheid even contact op met je wijkverpleegkundige van het consultatiebureau. Zij kan je precies vertellen hoe het met de ontwikkeling van je baby gaat.

Niet omrollen

Onze zoon van 8 maanden rolt nog niet op zijn buik. Toen hij drie maanden oud was heeft hij drie maanden in een spreidbroekje gelegen voor zijn heupjes. Ik weet niet of dit ermee te maken kan hebben, maar hij toont totaal geen initiatief voor het omrollen. Als ik hem wil helpen hierbij en hij ligt dan op zijn zij, dan doet hij zijn hoofdje naar achteren om maar weer terug te kunnen. Ik moet erbij zeggen dat hij wel behoorlijk lui is. Het is hem allemaal wel goed. Hij lacht overal om, reageert verder ook goed. Maar vertikt het om te rollen. Is dat normaal?


Voor een pedagoog zijn dit lastige vragen. De reden is dat er een duidelijk medische achtergrond is die bij je zoontje zeker mee kan spelen. Normaal gesproken kunnen baby’s zich omrollen als ze negen maanden oud zijn. De een begint er wat eerder mee de ander wat later. Jouw baby heeft toen hij twee maanden oud was drie maanden lang in een spreidbroekje gelegen. Dat betekent dat hij zich in die tijd niet zo vrij heeft kunnen bewegen als andere baby’s. Die periode moet hij nu gaan inhalen. Je schrijft dat hij behoorlijk ‘lui’ is. Het kan natuurlijk ook zijn dat ook hierbij de periode van de spreidbroek een rol speelt. Als het moeizaam is om je te bewegen, misschien leg je je er dan ook gemakkelijker bij neer om niet te bewegen. Maar dit zijn voor een pedagoog alleen maar speculaties. Daarom wil ik niet verder gaan met speculeren, maar je verwijzen naar de huisarts. Overleg met je arts of het nodig is om je kind iets meer te stimuleren of bijvoorbeeld fysiotherapie te geven of dat de ontwikkeling bij je kind heel normaal is en dus geen reden geeft tot zorg.