Spieren aanspannen

Mijn baby van drie maanden is iets te vroeg geboren. Gelukkig gaat het wel goed met haar. Ze huilt alleen wel erg veel en als ze huilt gooit ze haar hoofdje naar achteren, zodat je haar moeilijk kan vasthouden. Ze wil dan ook niet meer drinken. Ik weet niet goed wat ik daaraan kan doen.


Het klinkt alsof je baby zich aan het ‘overstrekken’ is. Dit komt wel vaker voor bij baby’s die veel huilen en bij baby’s die te vroeg worden geboren. Het heeft te maken met de ontwikkeling van de rugspieren en de buikspieren. De spieren aan de voorkant van het babylijfje zorgen ervoor dat je baby zich kan ontspannen, bijvoorbeeld in de foetushouding. De spieren aan de rugzijde van het lichaam zorgen juist dat je baby zich aanspant. Bij overstrekken gaan die rugspieren te strak staan. Hierdoor wordt het hoofdje een beetje naar achteren getrokken. Dit voelt voor je baby ook niet plezierig aan, waardoor hij meer zal huilen tijdens het overstrekken. Ook drinken lukt niet goed als je overstrekt bent, je kunt dan niet goed ontspannen slikken. Overstrekken gaat soms niet ‘vanzelf over’, omdat de rugspieren door het strekken steeds sterker worden, waardoor ze ook weer gemakkelijker aanspannen. Je komt dan in feite in een soort vicieuze cirkel terecht. Daarom raad ik je ook aan om met je baby naar het consultatiebureau of de huisarts te gaan en te vragen of ze hem even willen nakijken. Misschien adviseren ze specifieke ontspanningsoefeningen met je baby te doen. Soms wordt ook verwezen naar de de kinderfysiotherapeut. Wat je zelf intussen kunt doen is je baby in de foetushouding in je armen nemen zodat hij zich kan ontspannen. Ook een draagdoek is plezierig, omdat je baby daarin ook al in de foetushouding ligt.

Beweegelijkheid

Mijn zoon van 9 weken heeft vanaf zijn geboorte al regelmatig dat hij onrustig drinkt. Hij gooit steeds zijn hoofd naar achter en in de tummietub wil hij moeilijk ontspannen. Doordat hij een erge voorkeurshouding heeft naar rechts heb ik een osteopaat bezocht en zij behandelt hem. Ze zei ook dat mijn zoon zich overstrekt, en heeft tips gegeven hoe hem vast te houden en te voeden. De eerste 8 weken leek mijn zoon weinig klachten te hebben, maar de laatste week huilt hij meer en kan moeilijker in slaap komen en maakt alleen hazenslaapjes. Wat ik ook moeilijk vind is dat hij zich zo moeilijk laat knuffelen doordat hij zo beweeglijk is met benen en hoofd. Hoe ik hem hierbij kan helpen?


De kans bestaat dat het overstrekken nog onvoldoende verholpen is. Wanneer een baby zich overstrekt worden zijn rugspieren die voor het strekken zorgen veel meer getraind dan zijn buigspieren, die voor het buiten en ontspannen kunnen zorgen. Als er onvoldoende aan gedaan wordt, komt een baby een beetje in een vicieuze cirkel terecht: zijn rug wordt steeds sterker, en zijn buikspieren worden onvoldoende ontwikkeld. Doordat hij zich dan gaat overstrekken voelt hij zich onprettig en zal vaker huilen of onrustig zijn, en ook het eten en slapen gaat moeilijker. Want daarvoor moet je je nu eenmaal ontspannen. Probeer maar eens iets te drinken wanneer je je hoofd achterin je nek legt. Dat is gewoon niet prettig. Ook het knuffelen kan lastiger worden omdat een kind dat zich vaak overstrekt schrikkeriger kan zijn. En zodra hij een beetje schrikt gaat hij alweer overstrekken, waardoor hij zich weer niet prettig en ontspannen voelt. Kortom, ik raad je aan met je zoontje naar de huisarts te gaan. Deze kan je aanraden wat je nu het beste kunt doen. Er zijn kinderfysiotherapeuten die zich specialiseren op het behandelen van baby’s die zich overstrekken. Zij kunnen oefeningen doen met je zoontje, maar je ook goede adviezen meegeven voor thuis. Ik denk dat je hier niet te lang mee moet wachten, want juist bij jonge baby’s kunnen de gerichte therapieën heel goed helpen. En hoe eerder je baby met oefeningen zijn buigspieren sterker maakt en zijn strekspieren ontspant, hoe sneller hij weer lekkerder in zijn vel zal zitten. En dat is weer beter voor zijn motorische ontwikkeling. Want wanneer je je minder strekt en je spieren goed kunt buigen kun je ook gemakkelijker leren kruipen en zitten. Los daarvan is het natuurlijk ook veel fijner wanneer hij zich plezieriger gaat voelen. Het eten, slapen en knuffelen zal dan ook vast en zeker beter gaan.

Armpjes strekken

Ik heb een kleinzoon van 6,5 maanden. De laatste week strekt hij zijn armpjes wijd uit en buigt ze naar achteren en gaat dan huilen. Wat is dat precies en wat kan je eraan doen?


OPVON is geen medische website en we willen dan ook niet op de stoel van een arts gaan zitten. We raden u dan ook aan om met de baby naar de huisarts te gaan wanneer u zich zorgen maakt. Deze kan beoordelen hoe het met de baby gaat. Het gedrag doet ons een beetje denken aan het zogenaamde 'overstrekken', alleen wordt dan vaker gemeld dat de baby zijn rug strekt en daarbij zijn lichaampje in een hoepel naar achteren buigt. Het overstrekken komt doordat de strekspieren op de rug dan sterker zijn dan de buigspieren aan de voorkant van het lichaam. En dat is voor een baby geen prettige houding, waardoor hij ook gaat huilen. Maar nogmaals, de huisarts kan een uitspraak doen over zijn gezondheid.