Driftig tijdens eten

Mijn zoontje van 21 maanden vertoont langzaam maar zeker raar gedrag bij het eten. Hij eet zelf heel goed, maar wordt steeds driftiger als hij andere mensen ziet eten. Als we zelf aan het eten zijn, en hij dus ook, wil hij ons eten hebben, terwijl wij hetzelfde eten als hij. Krijgt hij bijvoorbeeld niet de krentenbol die zijn zus eet, en die hij zelf ook eet, dan wordt hij driftig en gooit zijn eigen krentenbol weg. Ook bij de oppasmoeder, die meerdere kinderen opvangt, begint hij nu dit gedrag te vertonen en heeft al een keer zijn bord van de tafel geveegd. Ik heb hier nog niet veel over gehoord. Hoe kan ik dit gedrag veranderen?


Je zoontje vertoont al stevig peutergedrag. Dat kan vanaf zo’n anderhalf jaar gaan gebeuren. Een kind van die leeftijd gaat er namelijk vanuit dat de hele wereld om hem heen draait, en dat iedereen moet doen wat hij wil. En dat betekent ook dat de mensen om hem heen alles moeten doen wat hij wil. Dus als jij iets eet wat hij wil hebben, dan kan een peutertje daar boos van worden. Want hij wil dat hebben. Overigens gebeurt het omgekeerde ook. Als jij wil dat hij iets eet, dan wil hij het juist níet. Een peuter wil wel wat jij verbiedt, en wil níet wat jij van hem vraagt. Dat is een belangrijke fase in zijn ontwikkeling, maar ook wel lastig.


Wat je kunt doen is hem leren dat er gevolgen aan zijn gedrag zitten. Dat kun je hem niet leren door hem dat te vertellen. Dat moet je hem leren door het hem te laten ervaren. Gedraagt je kind zich op een manier die jij niet goed vindt, dan pak je hem op en zet je hem even op de gang. Dat kan als hij zich driftig op de grond laat vallen of met dingen begint te smijten. En het kan net zo goed wanneer hij zich aan tafel misdraagt. Natuurlijk gaat hij dan woedend staan krijsen op de gang. Dat is niet erg. Ga af en toe naar hem toe en zeg: ben je nog boos? Is dat duidelijk zo, dan ga je weer weg. Is hij wat tot rust gekomen dan geef je een kus en haal je hem weer binnen. Je doet gewoon alsof er niets aan de hand is. Je gaat niet zeggen: doe je nu lief? Want dat snapt hij toch nog niet. Je geeft hem gewoon weer zijn eigen krentenbol en gaat verder tot de orde van de dag. De kans bestaat dat hij dan meteen weer naar de krentenbol van anderen begint te grijpen of weer boos wordt. In dat geval herhaal je de handeling gewoon. En dat kan eindeloos doorgaan. Vind je het welletjes worden, dan ruim je de tafel gewoon af. Volgende keer beter. Alleen door telkens hetzelfde te ervaren zal je kind leren dat hij zich beter rustig kan gedragen aan tafel. Doet hij dat wel, en eet hij eventjes rustig, dan geef je daar aandacht aan en zeg je dat het geweldig gaat. Zo leert hij tegelijkertijd dat rustig gedrag wél prima is. Maar nogmaals, je kind is nog erg klein. Dus hij zal het écht niet van de ene op de andere dag leren. Dat kost tijd, geduld en energie. Veel succes.