iPad en avondeten

Onze dochter (net 1,5 jaar) is sinds een half jaar een lastige eter. Ontbijt en toetjes gaan prima, maar avondeten blijft een probleem. We konden haar eerst afleiden met zelf liedjes zingen, maar dat werkt niet meer. Uit pure nood hebben we de iPad op tafel gezet en dan eet ze wel. Helaas vertikt ze het nu om te eten zonder iPad of telefoon. We hebben veel geprobeerd (zoals zelf laten eten) maar dan kliert ze alleen maar en mogen we niet helpen. Hoe krijgen we haar aan het eten zonder iPad?


Voor een kind van anderhalf jaar is het leren eten heel spannend. Het is vergelijkbaar met alle andere dingen die ze moet leren. Het is een uitdaging, ze wil alles onderzoeken en ze ontdekt wat het gevolg van het gedrag is. Met eten betekent dat: het eten van nieuwe dingen, onbekende smaken en andere structuren is allemaal spannend. Kinderen willen vaak eerst niets in hun mond doen, zeker niet als het om een nieuwe smaak en structuur gaat. Ze moeten eerst uitvinden wat het allemaal is. Dus gaan ze het uitspugen voor het goed en wel in het mondje zit, en ze gaan het rondsmeren. Geef peutertjes de tijd om dit onderzoek te doen, en dan zie je dat op een gegeven moment het eten vanzelf ín de mond terecht komt en dat je kind het dan doorslikt en eigenlijk best lekker gaat vinden. Maar… dat kan soms lang duren. Het is begrijpelijk dat het voor jou als moeder lastig is om het hele onderzoek rondom eten van je peuter af te wachten.

Jullie hebben de iPad erbij genomen en jullie peuter vindt dat kennelijk zo leuk dat ze de eetstrijd helemaal is vergeten. Op basis van de iPad, met al die mooie beelden en geluiden komt het eetonderzoek op de tweede plaats en doet ze ongemerkt haar mond wel open. Haal je die iPad echter weer weg, dan ontdekt ze wat ze eigenlijk aan het doen was: eten onderzoeken en dus… niet willen. En dan begint het weigeren overnieuw. Wil je haar dus afleren om met de iPad te eten, dan zul je de strijd om het eten ook moeten doorstaan. Het advies daarbij is: laat haar ontdekken. Geef haar wat eten om mee te smeren op haar bord. Geef het haar in haar handjes zodat ze de samenstelling kan testen, en laat haar dan maar even darren. Zoals je schrijft eet ze het toetje en het ontbijtbrood prima zelf. Dus honger zal ze niet hebben. Neem er de tijd voor en geef geen aandacht aan haar weigeren. Leg haar wat eten op haar bordje, of meteen op het blad van de tafel of kinderstoel en laat haar haar gang gaan. Ga er niet vanuit dat ze iets eet.

Met dat uitgangspunt kan zij de vrijheid voelen om haar eten te onderzoeken, te proeven en uiteindelijk door te slikken. Geen aandacht geven aan niet eten is dus het devies, maar haar het wel gewoon aanbieden. Elke dag weer. Het kan echt wel drie weken duren, maar uiteindelijk eet ze het wel op.

Grote eter

Mijn dochtertje (16 mnd.) heeft altijd honger! Ze kan de hele dag door eten. Ze volgt een strak patroon en ik probeer natuurlijk gezonde tussendoortjes te bieden, maar ze eet het liefst veel en meer. Ze is nu nog niet te zwaar, maar ze heeft al een flink buikje. Hoe ga ik hiermee om?


Bij de meeste peuters is de problematiek precies omgekeerd dan bij jouw peuter, namelijk: niet willen eten. Maar te veel willen eten kan minstens zo lastig zijn. Het is goed om hier regels voor in te stellen. Het zou kunnen dat het eten te maken heeft met het door willen drukken van de eigen wil: ik wil eten, dus ik moet altijd alles kunnen eten. Maar eigenlijk verwacht ik dat niet, omdat je kindje pas zestien maanden is.


Het gedrag wat ik hierboven noem is echt peutergedrag. Dat komt rond anderhalf jaar. Wat echter kan meespelen is dat je dreumes een behoefte aan aandacht heeft zoals alle kleine kinderen, maar dat vertaalt naar eten. Dus ze wil eigenlijk een verhaaltje of op schoot, maar ze vraagt om eten. Hoe dat gestart is is niet te zeggen, maar het is wel goed om hier iets aan te doen. Het risico van een behoefte aan eten is namelijk dat het niet meer vanzelf overgaat. Je zegt dat je kindje nu nog niet te dik is, maar ze moet zich natuurlijk niet gaan overeten. Wat ik je aanraad is om het idee van ‘eten is aandacht’ op te pakken en steeds wanneer ze eten vraagt haar op een andere manier aandacht te geven. Dus neem haar op schoot en ga een liedje zingen. Neem haar mee naar buiten om te wandelen. Ga samen een spelletje doen etc. Op die manier leidt je haar af van haar eetbehoefte en vertaal je het naar iets anders.

Eten krijgt ze verder op vaste tijden en ook gezonde tussendoortjes kun je gewoon blijven geven natuurlijk. Mocht je je zorgen blijven maken om haar gedrag en haar gewicht/gezondheid, dan raad ik je aan dit te bespreken met het consultatiebureau of je huisarts. Zij kunnen nagaan of er geen lichamelijke oorzaak is voor haar eetbehoefte.

Ze spuugt alles uit

Mijn dochtertje (14 mnd.) eet nog steeds gemalen voeding. Ze weigert brood. Ik geef haar vaak stukjes brood of koek, maar dat gooit ze weg. Of ze spuugt alles uit, begint met kokhalzen en geeft over. Ik maak me enorme zorgen. Hebben jullie advies?


Je schrijft dat je je zorgen maakt om je dochtertje, maar je geeft niet aan waar je zorg vandaan komt. Is er namelijk een reden voor je bezorgdheid, bijvoorbeeld heeft je dochter vroeger sondevoeding gehad of is ze erg ziek geweest, of heb je een andere reden voor bezorgdheid, dan is het goed om contact op te nemen met het consultatiebureau of de huisarts. Deze kan nagaan of je kindje gezond is en er lichamelijk geen oorzaak is voor haar gedrag. Is er lichamelijk niets aan de hand, dan is er waarschijnlijk sprake van een normale ontwikkelingsfase rond het eten. Je dochtertje is dan bezig met het uitproberen van nieuw voedsel en dat onderzoek neemt tijd. Het is heel normaal dat ze begint met harde stukjes te testen.

Kinderen knijpen er vaak in, ze smeren ermee rond, ze gooien het op de grond. Dat doen ze met allerlei dingen die nieuw zijn, dus ook met eten. Uitspugen is ook heel normaal. Kinderen vinden de nieuwe smaak en de nieuwe structuur van voeding vaak gek. Vergelijk het maar met jezelf, wanneer je het gevoel hebt dat je iets eet dat niet meer goed is, of wat heel ‘vies’ smaakt. Dan spuug je het vanzelf uit. Je dreumes moet leren dat het een gewone goede smaak is en dat leert ze alleen door het onderzoek heel vaak te doen. Dus blijf haar het eten gewoon aanbieden. Maar daarbij is het wel van belang dat je er geen probleem van maakt hoe ze met het eten aan het knoeien is. Want dan ontdekt ze dat het heel spannend is om dingen uit te spugen. Als mama een koekje geeft dat ze uitspuugt, wat komt mama dan geven?

Je schrijft dat je van alles hebt geprobeerd. Mijn vraag is: hoe lang heb je het achter elkaar aangeboden? Want kinderen leren door ervaring en zo’n ervaring kan wel drie weken lang duren voor een kind heeft ontdekt hoe de regels zijn. Je zou dus dat stukje brood ook drie weken lang op dezelfde manier, zonder extra aandacht, aangeboden moeten hebben voor je dreumes beseft wat het eigenlijk is. En dan gaat het op een gegeven moment in het mondje om doorgeslikt te worden.