Alleen snoepen

Hallo allemaal. Ik heb een dochter van 18 maanden en ze wil niet meer eten, alleen snoepen. Het is nu al twee maanden zo. De dokter zegt dat ze zo gezond is als een vis maar ik vertrouw het niet echt. Ik heb geprobeerd om haar geen snoep meer te geven maar dan wil ze nog niet eten. Ze neemt een hapje en gooit het dan weer op de grond. Ik heb al geprobeerd minder te laten drinken, maar dat werkt ook niet.


Je dochter is sinds twee maanden lekker aan het peuterpuberen. Kinderen gaan dan experimenteren met hun eigen wil, en vooral met wat ze níet willen. En jouw dochtertje heeft in de gaten dat het heel spannend is om ‘nee’ te zeggen tegen eten. Dat ze snoep lekker vindt is logisch, want dat is lekker zoet. Kleine kinderen kunnen sterke smaken het beste proeven. Daarom vinden ze zoet al snel veel lekkerder dan dingen die niet zo zoet zijn. Dat moet je je realiseren bij het aanpakken van het eetprobleem. Jouw dochtertje is te klein om te weten wat goed is voor haar. Maar ze is groot genoeg om enorm te protesteren als er iets gebeurt wat zij niet wil. Dus gaat ze misschien wel gillen en krijsen, gooit ze het eten op de grond of doet ze nog veel meer vreselijke dingen.


Waar het dan om gaat is hoe jij als moeder reageert. Een klein kind heeft drie weken van druk experimenteren nodig voor ze in de gaten heeft hoe iets in elkaar steekt. Dat geldt voorspelen, dat geldt voor dingen leren, en dat geldt net zo goed voor het begrijpen van regels. Als jouw regel is dat ze gewoon moet eten, dan betekent dat ook dat jij drie weken lang heel consequent op precies dezelfde manier moet reageren als ze haar eten weigert. Als je de ene dag dit doet en de andere dag dat, dan begint het leerproces van je kind elke dag weer overnieuw, en leert ze dus niets. Het enige wat ze dan in de gaten krijgt is dat ze met het weigeren van eten, bijzonder veel aandacht krijgt van mama. En dat vindt een klein kind altijd heel leuk. Dus daarmee krijg je haar zeker niet aan het eten. Wat jij schrijft is dat je geprobeerd hebt geen snoep te geven, maar dat ze dan nog niet wil eten. Mijn vraag is: geef je haar nu wel weer snoep? Want daarmee los je het probleem zeker niet op. Ik raad je het volgende aan: Zet haar elke dag gewoon eten voor. Niet teveel, maar wel een paar hapjes. Eet ze het niet, dan haal je het na een kwartier weer weg. Bij de volgende maaltijd krijgt ze weer wat. Natuurlijk krijgt ze dan trek na een tijdje. Maar als je dan als tussendoortje snoep geeft, is haar honger weg en heeft ze toch snoep gehad. Doe dat dus niet. Plan liever over de dag heen vaste momenten waarop ze iets eet en iets drinkt. Laat het snoep helemaal weg. Dat kan best met een kind van anderhalf. Gewoon niets in huis halen. Biedt haar alles op vaste tijden aan. Wil ze het niet, dan niet. Geen aandacht aan besteden. Ook niet over eten praten. Dit hou je drie weken heel consequent vol. Dan pas is het je dochter duidelijk hoe de regel in huis is. En dan zal ze weer gaan eten.