Lastig ritme

Mijn zoontje is één jaar. Hij heeft nu al tien maanden het ritme om 's nachts elke 1-2 uur wakker te worden. Hij drinkt overdag nog vaak (borstvoeding) en wilde tot voor kort 's nachts wel zes keer drinken. Ik ben toen gaan troosten zonder borst in de hoop dat hij wat langer zou gaan slapen. Hij mag 's nachts na 04.00 uur weer drinken. Troosten ging in het begin niet maar na een week troost ik hem met een aai over zijn bol en dat gaat prima. Hij slaapt nu meestal twee uur dus er is wel wat verbetering. Mijn zoontje gaat om 19:15 uur, na een lange voeding, naar bed. Hoe leren we hem langer te slapen? Ik zou zo graag weer een keer minimaal vijf uur slapen.


Je zoontje is er aan gewend om korte periodes te slapen en daarna aandacht van jou te krijgen. Voor hem is dat geen probleem, maar voor jou wel. Je schrijft dat je niet voldoende slaap krijgt. Een klein kind zal zijn gedrag niet zonder meer veranderen als hij tevreden is met hoe het gaat. Je schrijft dat je de borstvoeding ‘s nachts bent gaan afbouwen en dat dit wel goed gaat. Je zoontje is dus al aan het wennen aan een andere aanpak. Ga voor jezelf na wat je wilt bereiken en zet dat als je doel neer. En beschrijf daarna voor jezelf wat je op dit moment allemaal nog doet in de nacht als hij wakker wordt. Hoe meer je doet, hoe meer stapjes je moet nemen om de aandacht die je ’s nachts geeft af te bouwen. Als je om de paar dagen weer iets minder aandacht geeft werk je heel gestaag naar je doel toe. Je kind krijgt in die tijd ook de kans om te wennen aan steeds een beetje minder aandacht. Je leert hem daarbij niet om langer te slapen, maar je kind zal zelf besluiten langer te slapen als het niet meer interessant genoeg is om ‘s nachts wakker te worden.


Je schrijft dat je zoontje ‘s avonds om kwart over zeven gaat slapen. Kijk hoelang hij in de avond achter elkaar slaapt. Als hij in de avond langer dan 3,5 uur slaapt, dan heeft hij daarmee al een groot stuk van zijn nacht gehad wanneer jij zelf gaat slapen. En dat geeft vaak een probleem tussen ouders en kinderen. Je kunt zijn ritme iets meer op jouw ritme laten aansluiten als je hem zijn laatste avondvoeding (als hij die nog krijgt) dan niet later dan een uur of 10 in de avond heeft. Dan begint zijn echte nacht pas daarna.


Heb je meer steun nodig bij het aanpakken van het slapen, bestel dan onze brochure ‘Slaapproblemen de baas’ via de website. Je kunt deze downloaden, maar ook een papieren versie bestellen.

Om 05.00 de fles

Mijn zoontje van 17 maanden gaat 's avonds goed en zonder problemen slapen. Wel wordt hij elke ochtend tussen 05.00 uur en 06.00 uur wakker. Hij gaat alleen maar weer slapen als hij een fles pap krijgt. Dan slaapt hij vervolgens tot 7.30 uur. Andere mogelijkheden hebben we al geprobeerd (water drinken, later naar bed, laten huilen, mee in bed nemen), maar dan gaat hij echt niet slapen. Wij worden er een beetje moe van om elke keer maar weer midden in de nacht een fles pap te gaan maken.


Proberen is een moeilijk woord. Het woord geeft namelijk aan dat je ergens wel vol goede moed aan begint, maar er ook niet helemaal zeker van bent of het zal gaan lukken. Vaak heb je al in je achterhoofd wat je nog meer zou kunnen proberen, als je ergens aan begint. Hoe goed je intenties ook zijn, zodra je dit woord gebruikt, zit er iets halfslachtigs in je aanpak. En je dreumes merkt dat absoluut. Een klein kind reageert namelijk niet op je woorden. Die reageert op je uitstraling. En als je iets aan het proberen bent is je uitstraling meestal niet kordaat of gedecideerd. Dan straal je iets onzekers uit. Iets van:'Ik hoop dat dit lukt, maar ik weet het niet zeker'. Je schrijft dat je al allerlei mogelijkheden hebt geprobeerd, en ik proef daarin een ondertoon van: 'Geef me dus deze adviezen niet nog eens want die werken niet';. Maar het lastige met kleine kinderen is dat het niet zozeer gaat om wát je doet, maar om hóe je het doet en welke uitstraling je daarbij hebt. Ik zou je dan ook niet aanraden om willekeurig adviezen van anderen op te volgen. Ik zou je willen aanraden alleen iets te doen waar je volledig achter staat. Als jij er absoluut van overtuigd bent dat je het juiste doet voor je kind, dan kún je ook kordaat zijn en een gedecideerde uitstraling hebben. En dan ben je niet aan het 'proberen', maar dan ben je iets aan het 'doen'.


Om terug te komen op je vraag: je schrijft dat je kind elke ochtend heel vroeg een fles pap wil hebben en dat je het zo langzamerhand moe wordt om die fles te maken. Als je kind de pap op heeft slaapt hij weer door tot half acht. Het lijkt erop dat hij een slaapritme heeft dat niet past bij jullie slaapritme. Hij doet het er prima op en zal uit zichzelf geen redenen zien om dit ritme aan te passen. Dat zal hij pas doen, als er geen reden voor hem meer is om wakker te worden om 05.00 uur. Je kunt dat op verschillende manieren bereiken:


a. Je kunt zijn eet-slaap patroon over de hele dag wat opschuiven. Als je dit elke dag met zo'n vijf tot tien minuten doet, dan merkt hij er niet zo heel veel van, maar krijgt hij zijn eten wel steeds iets later. Uiteindelijk schuift zijn nacht daardoor ook steeds een stukje op, net zolang tot hij 's morgens op de tijd wakker wordt die jij prettig vindt.
b. Je kunt zijn nachtfles afbouwen. Ook dit kun je stapje voor stapje doen, door de pap steeds meer aan te lengen, en uiteindelijk steeds minder te geven. Of door in plaats van de fles een andere manier van aandacht geven te kiezen, die minder prettig is.


Wat je ook kiezen zal, je zult er rekening mee moeten houden dat je kind er niet op zit te wachten. Medewerking zul je dus nooit meteen krijgen. Een klein kind heeft een leerproces dat zeker drie weken in beslag neemt. Ga je dus iets 'proberen' dat houd je het gewoon geen drie weken vol. Meestal geef je dan al na een paar dagen tot een week de moed op. Maar juist dan is de tegenstand van een klein kind vaak het grootst. Hij zal door ervaring moeten leren dat jouw aanpak blijvend is, en dat kan alleen wanneer jij de methode kiest die bij jou past, én die methode nacht na nacht, week na week, volhoudt op dezelfde manier. Dan zal je kind op een gegeven moment in de gaten krijgen dat mama en papa het menen, en dat het geen zin heeft om nog te blijven wakker worden.


Mijn advies aan jullie is dus: zoek de methode die bij je past. En heb je die gevonden, gá er dan ook voor. Dan leert je kind waar hij aan toe is, en zal het je lukken zijn slaapritme te verschuiven. Meer informatie vind je in de slaapbrochure ‘Slaapproblemen de baas’.

Patronen doorbreken

Onze zoon Joep (19 mnd) begint sinds een maand iedere nacht om 04.00 uur te schreeuwen. We gaan vrij snel naar hem toe, omdat we niet willen dat ons dochtertje van 4,5 maand ook wakker wordt. We halen hem even uit bed, zeggen wat geruststellende woorden en leggen hem dan weer terug. Dit vindt hij dan niet oké en zet het weer op een schreeuwen. We gaan dan vaak over op een 'boze’ manier van toespreken. Met woorden als ‘Joep, nu stil, niet huilen, slapen.’ Dit helpt vaak wel even, maar is helaas van korte duur. Rond 05.00 uur gaat één van ons maar een fles maken, die hij bij ons in bed opdrinkt en dan leggen we hem weer terug. Daar heeft hij vervolgens dan weer geen problemen mee en slaapt dan ook tot 07.30 uur door. Hoe kunnen we dit doorbreken?


Het gedrag dat Joep vertoont kan verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan kan de peuterpuberteit zijn. Hij wordt in de nacht wakker, realiseert zich dat hij niet in zijn bed wil blijven, en begint te roepen. De aandacht die hij dan krijgt is voor hem reden genoeg om de volgende ochtend weer vroeg wakker te worden. Je draait dan al snel in een vicieuze cirkel rond. Het is begrijpelijk dat je om 05.00 uur een fles maakt en het dan weer wat rustig hebt tot 07.30 uur. Maar je moet er wel rekening mee houden dat Joep hier ook aan gewend raakt en dus op een gegeven moment wakker gaat worden juist om die fles te krijgen. Ook dat versterkt dus het slaapprobleem. Als blokkade dient daarbij het feit dat je bang bent dat je dochtertje van 4,5 maanden wakker wordt. Door zo’n angst reageer je vaak sneller, doe je meer voor je zoontje. Dus ook dat houdt het slaapprobleem in stand. In de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ kun je lezen wat je kunt doen om het probleem aan te pakken. Basaal daarbij is dat je als eerste de blokkade uit de weg moet halen. Zolang je bezorgd blijft om het slapen van je baby kun je het gedrag van je zoontje niet goed aanpakken. Dat is dus stap 1. Wat je kunt doen is bijvoorbeeld je zoontje ergens anders leggen of de baby ergens anders leggen, zodat die niet zo snel wakker wordt. Pas als je helemaal overtuigd bent van het feit dat je het slaapprobleem van je zoon gaat aanpakken, hoe hard hij ook huilt, dan kun je ook echt doorzetten. Drie weken moet je exact hetzelfde reageren voor een peuter zich erbij neer gaat leggen dat hij voortaan geen extra aandacht of drinken meer krijgt als hij ’s nachts brult. Om die reden raad ik je ook aan om de steun van de brochure te gebruiken. Met hulp daarvan maak je je eigen aanpak, waar jij helemaal achter kunt staan. En dat werkt duizend keer beter dan de gouden tips die bij anderen werken maar waarvan jij nog niet zo overtuigd bent.