Kiekeboe-methode

Onze dochter (nu 2,5 jaar oud) heeft sinds 1,5 jaar problemen met doorslapen. In slechte periodes huilde zij soms wel 2 a 3 uur lang, altijd pas wanneer zij al een aantal uren geslapen had (inslapen zorgt nooit voor problemen). Twee weken geleden zijn wij begonnen met de kiekeboe-methode, die beschreven wordt in de brochure "Slaapproblemen de baas", zoals het tot gisteren toe leek een groot succes: de eerste 2 nachten huilde zij harder en langer dan voorheen, en daarna werd het minder en binnen een week sliep zij helemaal door! Echter, de afgelopen nachten waren weer een drama, terwijl wij niet afgeweken zijn van onze consequente benadering en zich ook geen andere opvallende gebeurtenissen hebben voorgedaan. Mijn vraag is: komt het vaker voor dat kinderen na verloop van tijd weer een terugval krijgen en opnieuw proberen aandacht te vragen door te huilen? Het huilen verloopt nu wel anders dan voorheen; nu laat ze zich direct kalmeren door onze 'magische woorden' (je gaat nu lekker slapen).


Komt het vaker voor dat kinderen een terugval krijgen? Jazeker, dat komt heel veel voor. Ten eerste heb je de situatie waar jullie nu in zitten, en dat is dat er nog geen drie weken voorbij zijn. Wanneer je je kind iets nieuws wil aanleren, dan moet je er rekening mee houden dat het leerproces van een klein kind tijd neemt. Je moet drie weken heel consequent exact hetzelfde doen en pas daarna valt eigenlijk het puzzelstukje bij een klein kind echt op zijn plaats. Dat je kind zich in eerste instantie zo snel heeft aangepast aan jullie consequente aanpak was natuurlijk heel prettig. Maar het betekende niet dat je kind ook al helemaal gewend was en de structuur duidelijk was. Ze is nu eigenlijk bezig met het testen en nogmaals testen van jullie aanpak. En dat testgedrag valt nog binnen de drie weken van leren. Mijn advies is dan ook: gewoon consequent doorgaan, niet twijfelen. Je kind is nog steeds aan het leren. Ga je nu iets heel anders doen omdat je je zorgen maakt over haar gedrag, dan zal het leerproces van je kind daarmee weer overnieuw beginnen en duurt het slaapprobleem alleen maar langer.


Een wat algemener antwoord op jullie vraag is: het komt ook ná die drie weken nog wel voor dat kinderen een terugval krijgen. De reden daarvoor is dat een kind voortdurend in ontwikkeling is en er steeds andere omstandigheden zijn. Je kind zal nieuw gedrag aan gaan leren en dat ook weer gaan uittesten. Het kan ook zijn dat hij ziek wordt, of iets akeligs meemaakt dat zoveel indruk op hem maakt dat hij terugvalt in zijn oude probleemgedrag. Kinderen die het zwaar hebben gaan vaker een stapje terug in hun ontwikkeling en dat kan weer leiden tot een slaapprobleem. Het is dan zaak om de brochure er weer bij te pakken en na te gaan welk gedrag je kind op dit moment vertoont. Het zal uiteraard anders zijn omdat de situatie anders is en je kind groter is geworden. Pas de aanpak dus aan, én ga er weer heel kordaat en consequent drie weken voor. Je kind zal dat dan gaan herkennen en wennen aan de nieuwe structuur.


Wees dus niet ongerust wanneer een slaapprobleem vaker voorkomt. Het belangrijkste is dat je weet wat je kunt doen om de structuur weer helder en eenduidig te maken. Dat helpt jou en je kind het beste. Veel succes.