Nieuw baby zusje

Wij hebben een dochter van 2,5 jaar en ze heeft er 2 maanden geleden een zusje bij gekregen. Sinds de 2e week na de geboorte van haar zusje wil ze niet meer naar bed. Ze wil bij papa of mama op de bank slapen. In het begin werd ze naar bed gebracht en dan duurde het een uur voordat ze in slaap viel. Krijsen, schreeuwen, tegen de deur schoppen. Noem het maar op. Als we naar boven gingen werd het alleen maar erger, dus hebben we dat niet meer gedaan. En rond 3 uur werd ze weer wakker. Schreeuwen, gillen en krijsen, zodat de buren mee konden genieten. We werden er zelfs al op aangesproken. Nu zijn we 6 weken verder en het probleem is er nog steeds. Ze wil ’s middags niet meer slapen en ze gaat nog steeds onder luid protest naar bed. Dat duurt nu tien minuten. Dan valt ze in slaap en wordt nu ’s nachts rond 5 uur wakker. Ze slaapt dan ook niet meer en houd niet op met krijsen en hysterisch doen totdat er een van ons komt kijken en haar mee neemt naar beneden om verder te gaan slapen. Voorheen ging ze altijd goed naar bed, ook haar middagdutje was geen probleem. Het probleem speelt zich ook bij mijn schoonmoeder af en die laat haar op de bank in slaap vallen en ze slapen ook in het grote bed. Dat is dan toch ook niet goed, want volgens mij verwacht ze dan juist dat wij dat ook gaan doen.


Je dochtertje vertoont gedrag dat je veel ziet na de geboorte van een baby. Veel peuters vinden het moeilijk dat de baby ineens zoveel ruimte gaat innemen. Ze willen graag bij papa en mama blijven, net als de baby die ‘s nachts vaak nog gevoed wordt. Omdat je dochter peuter is, trekt ze alles uit de kast om maar de aandacht te krijgen die ze wil hebben. Ze is daarin wel een enorme doorzetter, dat is goed uit je brief te lezen. Krijsen, tegen de deur schoppen et cetera. Je schrijft dat het nu na zes weken nog steeds problemen geeft. Toch is het gedrag wel veranderd. Ze had eerst een uur nodig om in slaap te vallen, nu tien minuten. Ze werd eerst om drie uur in de nacht wakker, en nu om vijf uur ’s morgens. Hoe moeilijk het misschien ook is, zie dat wel als een stap vooruit. Ze moet er langzaam vrede mee krijgen dat jullie haar gewoon naar bed brengen ook al wil ze dat niet. Wat dat betreft is het goed om samen met je partner op een rijtje te zetten wat jullie aanpak precies is. Doen jullie allebei exact hetzelfde of zit er verschil in? Wat zeggen jullie, wat doen jullie allemaal? Zijn de regels duidelijk, of mag ze de ene nacht iets meer dan de andere? Bijvoorbeeld omdat je dan iets meer energie hebt zelf? En hoe is je aanpak ’s morgens vroeg? Het is goed om in ieder geval een duidelijke structuur aan te brengen die je altijd herhaalt. Zeg hetzelfde doe hetzelfde en herhaal dat tot in het eindeloze. Dan word je duidelijk voor je kind. Wil je weten hoe je dit kunt aanpakken, bestel dan de Slaapbrochure van OPVON via de website.


Wat je vraag over de ochtend betreft: ik zou je willen aanraden een duidelijk ochtendritueel in te stellen op de tijd dat je vindt dat de ochtend mag beginnen. Is dat halfzeven, dan behandel je je dochter van vijf uur tot halfzeven alsof het nog nacht is. Ga er heen om de paar minuten bijvoorbeeld, geef een aai en ga weer weg. Om halfzeven ga je erheen, doe je het licht aan, roep je ‘goedemorgen’ of laat je de wekker afgaan. Zo leert ze dat er bepaalde signalen horen bij de ochtend. Herhaal die dus altijd exact hetzelfde. Ook dit zal tijd kosten bij haar. Ze zal moeten wennen aan het feit dat je altijd hetzelfde bent en doet. Geef het drie weken.


Wat je schoonmoeder betreft: als jullie een duidelijke structuur hebben bedacht en altijd uitvoeren, dan kun je aan je schoonmoeder uitleggen hoe jullie het doen. Wat zij doet zal altijd wel haar eigen beslissing zijn, want jullie zijn er dan niet bij. Ik weet niet hoe vaak jullie kind bij haar is. Maar over het algemeen leert een kind heel snel van welke personen hij wat kan verwachten. Is overleg met je schoonmoeder lastig, hou dan in ieder geval zelf heel consequent vast aan je aanpak. De kans is dan groot dat je kind leert dat er bij oma andere regels gelden. Die zijn heel prettig misschien, maar niet zo als thuis. Ben je thuis duidelijk, dan maakt ze dat onderscheid wel.