Nare opmerkingen

Mijn zoon (6 jaar) en dochter (4 jaar) spelen regelmatig samen buiten in de speeltuin vlakbij huis. Maar nu komt het de laatste tijd regelmatig voor dat ze naar huis komen omdat daar vaak een grote jongen (ik gok een jaar of 8/9) rondhangt die nare opmerkingen maakt zoals 'je bent lelijk' enz. Hoe ga ik hiermee om?


Ten eerste is het belangrijk dat je je kinderen leert dat de opmerking niets met henzelf te maken heeft. Opmerkingen als deze van een grotere jongen zeggen meer over die jongen dan over jouw kinderen. Je kunt je kinderen leren het van zich af te laten glijden door bijvoorbeeld het spelletje ‘nou en’ met ze te spelen. Als je dan een opmerking maakt die niet leuk is, dan zeggen ze ‘nou en?’ Als je dat oefent over rare dingen, zoals ‘jij hebt groene haren’ of ‘jij hebt een stomme broek aan’, dan leren ze dat je niet veel meer kunt zeggen als het antwoord ‘nou en’ is. Hoe meer ze dat thuis leren, hoe makkelijker ze het ook buiten af zal gaan. Iets anders is het dat er kennelijk een jongen van acht buiten is die zulke nare dingen zegt. Ik raad je aan met je kinderen mee te gaan om uit te vinden om welk kind het gaat. Als het een buurtkindje is, dan bestaat de kans dat hij eigenlijk graag wil meespelen en misschien wel jaloers is op jouw kinderen die samen spelen. Sommige kinderen proberen mee te doen in het spel door nare dingen te zeggen. Ze weten niet goed hoe ze het op een normale manier moeten vragen. Ga gewoon zelf het gesprek met hem aan, of ga eens met zijn ouders praten. Zo’n gesprek lost vaak al heel veel op.

Zwemdiploma

Mijn kind zit op zwemles en heeft diploma A net gekregen. Moet ik perse doorgaan met B en C?


Ja, in principe moet je dat wel doen. De diploma's A, B en C vormen tegenwoordig een soort drie-eenheid. Je kind wordt opgeleid om veilig te kunnen zwemmen. Er wordt niet alleen maar meer aandacht besteed aan de zwemslag. Kinderen leren daarom nu ook hoe ze zich moeten handhaven als ze met kleren en al in het water vallen. Ze leren hoe ze op de kant moeten komen, hoe ze onder water moeten zwemmen, hoe ze kunnen draaien, watertrappelen, en er wordt ook aandacht besteed aan de verschillende zwemslagen zoals schoolslag, rugslag, borstcrawl, rugcrawl et cetera. Voor het diploma A leren ze tegenwoordig ook al borstcrawl aan. Dat betekent echter niet dat ze na het halen van diploma A al genoeg zwemveiligheid hebben aangeleerd. Alleen als je kind zijn volledige zwem-ABC heeft gehaald kun je ervan uitgaan dat je hem met een gerust hart kunt laten meedoen aan allerlei activiteiten rond het water. Hij kan zich dan handhaven in een gewoon zwembad, maar ook in whirlpools en hij kan later ook gaan surfen, roeien, zeilen en snorkelen, omdat hij weet wat hij dan moet doen.

ADHD

Hebben jullie informatie over ADHD?


De term ADHD betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorder, vroeger ook wel MBD genoemd. Kinderen met deze aandoening kunnen zich niet goed concentreren en kunnen last hebben van hyperactief gedrag. Het zijn de kinderen die erg druk en onbesuisd kunnen zijn, waar de opvoeding en ook het sociaal contact moeilijkheden kunnen geven.


Wil je meer weten over deze aandoening, dan verwijs ik je naar de website van ADHD-land www.adhd.nl, een soort startpagina met veel aanknopingspunten. Bovendien is het goed om contact op te nemen met de oudervereniging Balans Digitaal, die al jarenlang knokt voor de belangen van ouders met kinderen die ADHD hebben. Er zit erg veel expertise bij deze vereniging, en de vereniging heeft afdelingen door het hele land heen, zodat je contact met lotgenoten in je buurt kunt krijgen. Kijk voor meer informatie op de website: www.balansdigitaal.nl, of kijk eens op: www.steunpuntadhd.nl.