Opvoedingsvragen

Mijn baby is zo onrustig

Mijn zoontje van 4 maanden (6 weken te vroeg) is erg gezond, maar zo vreselijk onrustig. In het begin had hij ook pijn, wat is opgelost door een homeopaat, maar de onrust is er nog. Hij zwaait met armpjes en beentjes waardoor hij moeilijk in slaap kan komen en veel wakker wordt. Als hij ’s nachts wakker wordt nemen we hem bij ons in bed maar zelfs dan is hij nog onrustig. Als hij in slaapt valt begint de onrust al vrij snel. Overdag gaat het wel beter dan ’s nachts. We hebben al van alles geprobeerd: inbakeren, homeopathische middeltjes en voeding om koemelkallergie uit te sluiten. De huisarts en het consultatiebureau zeggen al dat ze geen oplossing meer weten.

Sommige baby’s zijn prikkelbaar

Jullie stellen mij een erg moeilijk vraag. Ik ben geen arts maar pedagoog, en ik moet zeggen dat bij mij wel allerlei vragen boven komen als ik jullie verhaal zo lees. Bijvoorbeeld zou ik willen weten hoe de periode rondom zijn vroeggeboorte is verlopen. Heeft hij dat goed doorstaan? Heeft hij last van overstrekken gehad? Komt de onrust misschien omdat hij een erg prikkelbare baby is en snel reageert op geluid en op lichtprikkels? Wat hebben de artsen in het ziekenhuis daarover gezegd? Verder vraag ik me af over welke pijn jullie praten, als je zegt dat de homeopaat dat verholpen heeft.

Overleg met de arts of er link is met de vroeggeboorte

Het is heel begrijpelijk dat jullie aan allergie dachten, is dat echt heel goed uitgezocht? En waarom zegt de huisarts dat hij/zij geen oplossing meer weet? Kortom, ik heb het gevoel dat ik niet genoeg weet van de situatie om in te kunnen schatten of het om een pedagogisch of lichamelijk probleem gaat. Mijn eerste gedachte is dan ook: neem contact op met de artsen die in het ziekenhuis je kind hebben begeleid. Leg de problemen aan hen voor, misschien zien zij een duidelijke link met de vroeggeboorte. Vraag eventueel een verwijzing naar de kinderarts aan, zodat je kind niet alleen bekeken wordt op een allergie, maar als geheel wordt onderzocht. Het kan natuurlijk best zijn dat hij toch iets onder de leden heeft waar hij last van heeft zodra hij moet stilliggen.

Sommige kinderen zijn gewoon erg druk

Tenslotte: mocht het inderdaad zo zijn dat je kind lichamelijk niets mankeert dan kan dit betekenen dat hij gewoon veel onrust in zijn lijfje heeft die eruit moet. In dat geval is het belangrijk dat je je kind een paar dagen goed observeert. Schrijf maar op in welke situatie de problemen het grootst zijn en wat er dan aan de hand is. Zijn er dan veel mensen, moet hij dan in een bepaalde houding liggen, is er geluid, is er misschien wat spanning in de lucht… en schrijf ook op wanneer hij het rustigst is. Wat stimuleert zijn rust? Wanneer kan hij zich het beste ontspannen. Op die manier krijg je een inzicht in welke factoren hem beïnvloeden. Vaak zijn prikkels de boosdoeners, zoals geluiden, plotseling oppakken, lichtflitsen. Een televisie die aanstaat kan voor een baby soms al te onrustig zijn.

Een vaste structuur helpt

Dit zijn echter alleen gedachten van mij om een bepaalde aangename structuur voor je kind te maken. Eventueel kun je via het consultatiebureau vragen om video-hometraining, zodat ze op de video kunnen vastleggen hoe je kind exact is en hoe je hem het beste kunt benaderen. Maar allereerst zou ik je toch willen verwijzen naar een arts, want het is voor mij niet duidelijk genoeg of alle opties zijn onderzocht. Overigens is het wel heel geruststellend dat hij goed eet en groeit als kool. Vaak zijn dat signalen dat een kind het wel goed maakt.