Opvoedingsvragen

Hij is zo vroeg wakker

Hoe laat ik mijn zoontje doorslapen? Hij is nu 9 maanden. We bieden hem vanaf zijn geboorte veel regelmaat: alleen in eigen bedje, inbakeren. Hij wordt heel onrustig als hij weinig slaapt, vooral ’s nachts. Hij blijft bewegen en wakker als ik hem neerleg. Ook is hij stil zodra ik hem oppak. Onze wijkverpleegkundige wees op uw slaapbrochure en we passen nu de kiekeboe-methode toe. En met succes! Hij slaapt nu al een week van 19.30 tot 05.00 uur door. Het enige probleem is: hij wordt zo vroeg wakker. Het niets met honger te maken denk ik.

De slaapbrochure geeft je houvast

Met de methode is het je gelukt om een periode van nachtrust voor je zoontje (en dan ook voor jezelf) te creëren. Als hij van half acht ’s avonds tot vijf uur ’s ochtends doorslaapt is dit een periode van 9 uur achter elkaar. Dat is een mooi resultaat en de kans is groot dat hij door die redelijk lange nacht om 5 uur gewoon echt wakker is en aan de dag wil beginnen. Hem in slaap krijgen met de kiekeboe-methode kan dan lastig zijn, want hij heeft zijn nachtrust gewoon al achter de rug.

Je kunt een aantal dingen doen
  1. Verschuif zijn nacht. Je kunt zijn nacht steeds een klein beetje verschuiven met als doel hem wel dezelfde periode nachtrust te laten hebben, maar een beetje later, zodat het meer gelijk loopt met die van jezelf. Je moet dit wel heel gericht doen, dus maak er een plan voor. Bijvoorbeeld: toewerken naar elke week een kwartier verschuiven. Dat is dan in feite maar een paar minuten per dag. Het bedtijdritueel doe je dan precies hetzelfde, het gaat puur om de tijd waarop die begint.
  2. Stel een ochtendritueel in. Je kunt een ochtendritueel instellen op de tijd waarop jij vindt dat je zoon uit bed mag komen. Stel: dit is half 7 ’s morgens. Dan moet je de tijd tussen vijf uur (wanneer hij wakker wordt) en half 7 wanneer hij op mag staan beschouwen als ‘nacht’. Ook al is je zoon wakker, jij doet of het nacht is. Dus wel de kiekeboe-methode toepassen, ook al weet je dat hij niet meer zal slapen. Het gaat er niet om dat hij zijn ogen dicht moet doen, het gaat erom dat hij moet leren dat ook wanneer hij in de ochtend wakker wordt, hij nog niet uit bed mag.
Blijf consequent

Blijf even consequent als je was tijdens het aanpakken van de problemen in de nacht. Dan leert je zoon gaandeweg dat ‘je ogen open doen’ niet hetzelfde is als ‘uit bed gaan’. Het ochtendritueel moet hierdoor ook beduidend anders zijn dan het kiekeboe-ritueel. Doe bijvoorbeeld luid zingend de gordijnen open of het licht aan, of zeg elke dag hetzelfde vrolijke ‘goedemorgen het is dag’. Dit lijkt misschien vreemd als je vijf minuten daarvoor nog bent komen melden met de kiekeboe-methode dat het ‘nacht’ is. Maar het gaat erom dat je kind leert te reageren op jouw handelen. En dat verschilt wel als ‘dag en nacht’.