Opvoedingsvragen

Een kamer vol visite schrikt hem af

Mijn zoontje (bijna 5 maanden) raakt in paniek als er veel mensen zijn. Als we ergens op visite zijn of als de huiskamer vol zit met mensen. Hij begint dan heel hard te huilen en is dan niet meer stil te krijgen. Wat kan ik hier aan doen? Verder is hij heel makkelijk, lacht naar iedereen en vindt het niet erg om bij een vreemde op schoot te zitten. Alleen als er mensen hard gaan praten, dan raakt hij in paniek.

Je zoontje is nog erg jong

Eerlijk gezegd vind ik je zoontje nog erg jong om al gewend te moeten zijn aan een huiskamer vol visite. Het feit dat hij normaalgesproken makkelijk lacht naar iedereen en het ook niet erg vindt om bij iemand op schoot te zitten betekent dat hij zich op zich nog heel gemakkelijk aan anderen aanpast.

Hij voelt zich waarschijnlijk veilig genoeg in een ‘één-op-één’ situatie

Echter wanneer je baby een heleboel mensen om zich heen ziet en voelt, krijgt hij zoveel informatie van alle kanten dat hij dit niet goed aankan. Er zijn baby’s die zich gemakkelijk afsluiten van prikkels zoals geluiden, beelden en bewegingen. Maar er zijn ook baby’s die daar meer moeite mee hebben. Ik denk dat jouw zoontje zo’n baby is. Hij heeft behoefte aan rust en aan niet zo heel erg veel prikkels. Ik zou je dan ook aanraden om niet teveel van hem te eisen.

Laat hem heel rustig wennen aan vreemden

En volg hem daarin. Je merkt vanzelf wanneer hij iemand interessant vindt, want dan draait zijn hoofdje ernaar toe en kijkt hij aandachtig of maakt hij geluiden. Als een baby zijn hoofdje wegdraait, dan betekent dit dat hij teveel prikkels krijgt om te verwerken. Hij heeft dan even rust nodig om de boel op een rijtje te krijgen. Merk je dat je baby genoeg krijgt van alle aandacht tijdens een visite, zoek dan een rustig plekje voor hem. Het kan soms al helpen als je hem in een hoekje, weg van het lawaai en de drukte in een box of campingbedje legt. Maar misschien heeft jouw kindje het nodig om niet langdurig in een grote groep te zijn. In dat geval zou ik zeggen: laat je baby thuis of laat hem alleen maar heel even zien en leg hem dan boven op een slaapkamer. Vind je het vervelend voor mensen dat ze je baby dan niet te zien krijgen, dan kun je mensen apart even bij hem laten kijken. Waarschijnlijk is dat minder moeilijk voor hem.