Opvoedingsvragen

Wanneer wordt een baby eenkennig?

Ik ben benieuwd of mijn dochtertje binnenkort eenkennig gaat worden. Wanneer begint eenkennigheid bij baby’s?

Over het algemeen wordt een baby rond de acht, negen maanden eenkennig. Je merkt dan aan je kind dat hij het liefst bij jou of je partner is, en dat hij zich wegdraait als hij vreemde gezichten ziet. Soms begint hij zelfs te huilen als hij bij opa of oma op schoot wordt gezet. Hij wil ook niet meer dat je wegloopt en begint dan ook te huilen.

Eenkennigheid betekent een stap in de ontwikkeling

Die angst heeft overigens een heel positieve reden. Eenkennigheid ontstaat doordat je kind een sprong in zijn ontwikkeling doormaakt. Hij is plotseling in staat om jouw gezicht te herkennen. Voor die tijd herkende hij je aan je stem, je bewegingen, je geur, je vertrouwde uitstraling… maar nu ziet hij in een oogopslag dat jij het bent. Dat is heel prettig zolang hij je ziet. Maar ga je weg dan weet hij helaas nog niet dat je even later wel weer terugkomt.

Maar ga je weg dan weet hij helaas nog niet dat je even later wel weer terugkomt. Jouw vertrouwde gezicht is in een klap uit zijn leven verdwenen, en dat maakt hem paniekerig. Dat betekent overigens niet dat je dus nooit meer weg kunt gaan. Want dan leert hij natuurlijk nooit dat je ook weer terugkomt. Het is het handigst om je baby zoveel mogelijk te laten ervaren dat jij of dat dingen even weg kunnen zijn, maar even later weer terugkomen.

Een ideale oplossing is het kiekeboe-spelletje.

Kiekeboe je verstopt je achter een bank, je doet een doekje over het gezichtje van je baby, je stopt een knuffel in een doos… en steeds komt het even later weer tevoorschijn. Zo leert je baby te verwachten dat je weer terugkomt als je weggaat en kan hij steeds langere perioden zonder jouw aanwezigheid overbruggen. De eenkennigheid kan een paar dagen duren, maar over het algemeen duurt het wel een paar weken.