Opvoedingsvragen

Hij is eenkennig voor andere kinderen

Mijn zoontje is bijna 8 maanden. En hij is ineens eenkennig. Niet zozeer van volwassenen maar ook vooral van andere kinderen. De minste beweging maakt hem al aan het huilen. Daarnaast is hij erg schrikkerig. Ook als wij met een ander kind op schoot zitten draait hij zijn hoofd om en wil ons even niet zien. Hij is ons eerste kind en komt voor de rest weinig in contact met andere kinderen.

Je zoontje laat heel normaal gedrag zien

Rond de achtste, negende maand worden baby’s eenkennig. Dat heeft met hun ontwikkeling te maken. Op deze leeftijd kunnen ze namelijk mensen niet alleen herkennen aan hun geur, hun stem etc., maar ook aan hun gezicht. Het plaatje van jouw gezicht staat nu in het geheugen van je baby gegrift. Dat betekent dat hij het heel prettig vindt als hij je ziet, en dan waarschijnlijk ook zijn armpjes naar je uitsteekt of begint te lachen. Maar het betekent ook dat hij schrikt wanneer je plotseling uit beeld verdwijnt, of wanneer hij een ander gezicht voor zich ziet. Dat verklaart het huilen en schrikken.

Hij is nu eenkennig voor andere kinderen

Jouw kind is nu nog niet zo eenkennig voor volwassenen maar wel voor andere kinderen. Ik kan me voorstellen dat dit te maken heeft met twee dingen. Ten eerste zijn kinderen toch anders dan volwassenen, dus hun gezicht lijkt minder op het gezicht van papa en mama. En ten tweede, en ik denk dat dit nog sterker meespeelt, zijn kinderen erg onvoorspelbaar. Ze maken plotselinge bewegingen, ze gedragen zich anders dan volwassenen. En dat maakt hun gedrag voor andere kinderen enerzijds interessant, maar ook heel griezelig. Het beeld dat jouw kind krijgt wanneer hij zijn vertrouwde papa of mama met een andere baby of een ander kindje op schoot ziet klopt waarschijnlijk zo weinig met het plaatje dat hij in zijn hoofd van jou heeft, dat hij in paniek raakt.

Deze eenkennige periode duurt niet lang

Meestal is het na een paar weken wel over. Je kunt je kind helpen door hem heel vaak te laten ervaren dat jouw gezicht wel eens verdwijnt, of samen gezien wordt met een ander kind. Maar dat je gezicht toch steeds weer terug komt, en er dan helemaal voor hem is.

Een simpel spelletje kan je daarbij helpen: kiekeboe spelen

Maar ook gedurende de dag is het goed om steeds eventjes weg te gaan en dan weer terug te komen. Heb je een ander kind op schoot, laat je baby dan ervaren dat je er ook nog steeds voor hem bent, door hem af en toe aan te halen, of de baby even weg te zetten en jouw kind op schoot te nemen.