Opvoedingsvragen

Wel of niet stoppen met de speen?

Moeten we echt stoppen met het speentje? Ik bestelde de brochure “Slaapproblemen de Baas” omdat ons zoontje (8 maanden) al maanden elke nacht meerdere keren wakker wordt. Wat een eyeopener! De situatie is inderdaad het probleem van de ouders geworden. Wij zijn echt spenenbrengers geworden: we komen elk uur terug voor de speen en dan is hij maar eventjes tevreden. De Kiekeboe-methode spreekt ons aan. Zou u ons aanraden om daadwerkelijk te stoppen met het geven van een speentje? En daarin kordaat te zijn, of toch steeds opnieuw een aai over zijn bolletje te geven. Met geruststellende woorden. Maar wel steeds een speentje te geven? Hij is om 06.00 uur echt wakker, slaapt ’s ochtends (1 uur) en ’s middags (2 uurtjes). En moet dan van moeheid dan echt rond 19.00 uur naar bed.

Maak een stappenplan

Je omschrijft het mooi, dat jullie echte spenenbrengers geworden zijn. Een stappenplan daarvoor is wel te bedenken. Dit begint door het exact in kaart te brengen van wat jullie naast het brengen van de speen nog meer doen als je zoontje huilt. Vaak ga je ervan uit dat je alleen het speentje geeft maar daar zit toch vaak iets meer handelen omheen.

Zeg je bijvoorbeeld iets, of mompel je wat of zucht je misschien eens diep (al is het misschien van een beetje frustratie..). Het kan ook zijn dat je licht aandoet, al is het misschien alleen een klein bedlampje, even om te zien hoe je kindje erbij ligt. Een aaitje geven, het dekentje rechttrekken, een schone broek geven… Het zijn allemaal handelingen die misschien uit niets lijken te bestaan maar die een kind aandacht geven. Zelfs dingen die buiten het kamertje gebeuren zoals licht aan op de overloop kan je kind merken, als de deur opengaat of als het licht onder de kier door schijnt.

Hetzelfde geldt voor sloffende geluiden op de trap van vermoeide oudervoeten! Kortom, breng al die manieren van aandacht geven voor het maken van een stappenplan in kaart, en bepaal samen wat je elke dag gedurende drie weken minder gaat doen. Geleidelijk raakt je kind dan gewend aan steeds minder aandacht: Minder geluid, minder licht, minder aanraken…

Je kunt het speentje op twee manieren afbouwen

Ook het geven van een speentje kun je afbouwen. Je kunt dat op twee manieren doen.

  1. Je kunt je baby steeds korter een speentje geven. Door het weg te halen zodra hij in slaap is en door steeds langer te wachten voor je het speentje geeft.
  2. Je kunt je baby ook leren om ’s nachts zelf de speen te pakken. Doe dat door de speen niet zelf in het mondje te doen, maar door de speen in zijn handje te stoppen en het handje dan naar de mond te brengen. Je haalt jezelf dan als tussenpersoon weg. Je zoontje leert dat hij niet hoeft te gaan huilen om jou de speen te laten geven, maar dat hij zelf iets kan doen. Je laat hem ervaren hoe hij dat voor elkaar kan krijgen. Die beweging moet hij natuurlijk veel oefenen zodat hij het op een gegeven moment blindelings kan doen.
Oefening baart kunst

In het begin leidt je het handje nog naar de mond toe, daarna geef je de speen alleen maar in het handje. Om het je kind gemakkelijker te maken kan het helpen meerdere spenen rondom zijn hoofdje te leggen, zodat hij er gemakkelijk een te pakken heeft.