Opvoedingsvragen

Hoe krijg ik mijn zoontje van de fles af?

Mijn zoontje van bijna 1 jaar, wil geen brood eten. Toen bedacht ik dat hij dan maar een pap fles moest hebben. Ook die weigert hij. Nu wil ik hem graag van de flesvoeding af hebben. Maar hij moet natuurlijk wel een vervanging. Het brood eten oefen ik al vanaf de 6e maand. Op welke manier kan ik dit het beste aanpakken?

Hij voelt dat je iets van hem wilt

Je schrijft dat je je zoontje graag van de flesvoeding af wil hebben, maar natuurlijk niet als hij hier voor geen vervangende voeding neemt. Ik denk dat je daarmee precies het probleem te pakken hebt. Je bent kennelijk en ook heel begrijpelijk bezorgd om zijn eten. Je wilt het alleen vervangen, wanneer hij geen tekorten krijgt. Die zorg zul je ongetwijfeld ook uitstralen naar je kindje toe. En die heeft zulke fijn afgestelde antennes, dat hij heel goed beseft dat je graag wil dat hij iets doet.

Wat doet mama als ik ga huilen?

Zo rond het eerste jaar zijn kinderen al behoorlijk aan het experimenteren met gedrag. Wat doet mama als ik een speeltje uit de kinderstoel op de grond gooi? Wat doet mama als ik mijn handen omhoog steek om opgetild te worden? Wat doet mama als ik ga huilen? En wat doet mama als ik mijn boterham niet opeet? Natuurlijk weet ik niet hoe jij reageert, maar ik kan me voorstellen dat je uiteindelijk toch maar weer de fles geeft wanneer je zoontje zijn brood weigert. En daarmee geef je hem meteen de boodschap dat brood eten niet zo hard nodig is.

Wees standvastig in het aanbieden van brood

Wil je je zoon dus echt over laten gaan op het eten van brood, dan is het belangrijk dat je daar ook standvastig in bent. Een kind verhongert echt niet zo heel snel gelukkig. Maar hij heeft wel een week of drie nodig om te begrijpen dat een nieuwe regel ook werkelijk een vaste regel is. Jij hebt dus een consequente aanpak nodig, die je minimaal drie weken volhoudt, zodat je kind went aan de nieuwe situatie. Dat betekent dus: geef je kind een boterham, en eet zelf ook gezellig een boterham. Maak er een leuk kwartiertje van, en weigert je kind het brood aan alle kanten, haal het dan weer weg en ruim de tafel af. Daarmee maak je hem duidelijk: het is brood of niets.

Je kunt de fles ook langzaamaan vervangen

Als je het te moeilijk vindt om meteen alle flessen weg te laten, dan kun je bijvoorbeeld starten met het vervangen van een flesvoeding door een andere maaltijd. Maar houdt dat dan wel consequent vol. Gaat het goed, dan laat je weer een fles weg etc. Ik weet niet hoeveel flessen je nog geeft, maar op die manier maak je de overgang iets minder plotseling.