Opvoedingsvragen

Wat als een kind de fles weigert?

Mijn baby duwt steeds vaker de fles weg. Ik vind dit heel moeilijk om te zien. Hoe ga ik hiermee om?

De leeftijd van je kind is belangrijk

Het hangt helemaal van de leeftijd van je kind af hoe je het probleem kunt aanpakken. Is je baby bijvoorbeeld al een maand of acht en weigert hij over te gaan van borstvoeding op flesvoeding, dan kun je de fles helemaal gaan overslaan en je kind meteen gaan wennen aan drinken uit een bekertje en pap van een lepel. Het is de eerste tijd natuurlijk wel even wennen en je moet erop rekenen dat je baby eerst vooral hapjes uit de beker zal nemen, en dat het eten van pap met een lepel natuurlijk iets langzamer zal gaan dan uit een fles. Maar het lukt meestal wel als een kind geen fles wil hebben. Hij heeft namelijk wel honger, alleen de speen vindt hij niet prettig.

Is je baby veel jonger dan heb je die mogelijkheid tot overgaan op beker en lepel niet. Een baby van bijvoorbeeld drie of vier maanden krijgt zijn voedsel nog via een tepel of speen binnen. In dat geval is het belangrijk na te gaan hoe de situatie precies is waarin je kind weigert. Een baby die gewend is aan de borst en ineens flesvoeding krijgt moet namelijk aan heel veel dingen tegelijk wennen. En dat kan te moeilijk zijn voor je baby. Zo leg je een baby die de borst krijgt tegen je blote lichaam aan, waar hij je warmte en je huid voelt en je hart goed hoort kloppen. Maar een baby die de fles krijgt ligt tegen je kleding aan, misschien heb je hem zelfs in een iets andere houding vast.

Flesvoeding is heel anders dan borstvoeding

De smaak is anders dan je baby gewend is. Ook is het voor je baby nieuw om de harde speen in zijn mondje te voelen, terwijl hij een zachte tepel zoekt. Kortom, er zijn veel veranderingen tegelijk en daar heeft je baby misschien moeite mee. Geef hem rustig de tijd om te wennen en bouw het liefst langzaam op. Geef hem bijvoorbeeld eerst afgekolfde borstvoeding als dat kan, zodat hij in ieder geval het zelfde proeft, en doop de speen van de fles in de borstvoeding zodat de overgang naar zuigen aan de speen iets gemakkelijker gaat.

Dwing je baby niet te drinken, als hij niet wil, probeer je het wat later weer. Begin ook niet met de fles als je baby heel erg honger heeft, dan kan hij woedend worden als hij niet krijgt wat hij graag wil en van boosheid de fles wegslaan. Een heikel punt bij het overgaan op fles voeding is dat baby’s erg op spanning reageren. En dat kan juist een rol gaan spelen als je baby de fles niet wil. Dan word je gestrest en misschien wat ongeduldiger waardoor het juist niet gaat. Is dat bij jou ook zo, laat je partner dan een tijdje voeden. Misschien gaat dat beter. Wat ook vaak moeilijk is is wanneer je overgaat op de flesvoeding door factoren van buitenaf. Bijvoorbeeld: zelf zou je nog wel willen doorgaan met voeden maar je moet weer gaan werken na de geboorte. In zo’n geval voelt je baby haarfijn aan dat je eigenlijk liever de borst blijft geven, en daar reageert hij op met het afwijzen van de fles.

Luister naar jezelf

In zo’n geval is het goed bij jezelf na te gaan wat je motieven zijn. Er zijn vaak ook andere oplossingen. Zo is je werkgever verplicht je gelegenheid te geven je baby de borst te geven als je werkt. Er moet daarvoor een geschikte ruimte zijn (niet het toilet!) of je moet eventueel even naar huis kunnen. Met een goede regeling is het dus helemaal niet nodig om over te gaan op de fles. Blijf je problemen houden, neem dan contact op met het consultatiebureau, of bel een Lactatiekundige. Het consultatiebureau kan je ongetwijfeld aan een adres helpen. Een lactatiekundige is gespecialiseerd in het begeleiden van borstvoeding en zal je kunnen adviseren.