Opvoedingsvragen

Ze kokhalst van ‘stukjes’ eten

Mijn dochtertje (bijna 8 maanden) kokhalst van stukjes eten. Een broodkorstje, soepstengel, of koekje… Ze vindt het niks. Ook pap uit een bordje wil ze niet. Uit de fles is geen probleem. Fruithapjes en avondeten zonder stukjes eet ze ook. Zelfs een fruithap met verkruimeld koekje eet ze even, maar ze staakt al snel. Hoe zorg ik ervoor dat ze toch stukjes fruit gaat eten?

Gewoon blijven proberen en blijven aanbieden

Je dochter is nog jong en moet nog leren ervaren wat het betekent om brokjes of een lepel in haar mondje te krijgen. Kokhalzen doe je als volwassene ook als je iets groots binnenkrijgt en bang bent dat je je zult verslikken. Je baby heeft tot nu toe alleen nog maar zachte voeding gehad en die glijdt vanzelf naar binnen. Dat voelt niet ‘raar’ aan in je keel. Maar bij een broodkorst, soepstengel of koekje e ook bij een lepeltje is dat heel anders.

Laat je baby rustig wennen

Wat je kunt doen is je baby gewoon laten wennen aan die brokjes en de lepel, puur door haar steeds weer dezelfde ervaring te geven. Een paar happen lijkt misschien weinig, maar dat is toch al veel voor zo’n klein mensje. En als je er zelf geen probleem van maakt dat ze niet eet, gaat het vaak ongemerkt de goede kant op. Eerst een hapje, dan misschien nog een hapje, en wie weet komt daar over een maandje nog een hapje bij. Want over een maand zal ze al veel meer gewend zijn aan al die brokjes in haar keel.

Wat kan helpen bij het wennen is je kind af en toe een stukje of een lepeltje in haar handjes te geven, gewoon om mee te spelen. Ze kan dan rustig de tijd nemen om dat ‘rare’ te onderzoeken en eraan te wennen. Wel in de buurt blijven natuurlijk, om te voorkomen dat ze zich echt verslikt.