Opvoedingsvragen

Hij huilt meteen als ik uit zicht ben

Mijn zoontje is nu ruim 13 maanden. Hij is ‘s morgens vaak tussen 5 en 6 uur al wakker. Dan geef ik hem borstvoeding en leg hem terug in zijn bedje. Al een poos gaat hij daar niet meer mee akkoord en leg ik hem tussenin totdat we er om 7 u voor de andere kinderen uit gaan. Hij eet dan een boterham en na het uitzwaaien van de zussen zet ik hem in de box. Daar zet hij het al gelijk op een huilen.

Soms gaat hij dan toch opeens lekker spelen, maar meestal blijft hij net zo lang huilen tot ik hem er maar weer uit haal. Hij is de hele dag om me heen, hangt aan mijn benen, kan slecht zelf spelen. Al ga ik maar even naar buiten, huilt hij al mega omdat ik even uit het zicht ben. Om 13.00 gaat hij naar bed. Nu gaat hij daar ook al tegensputteren. Huilen, vreselijk. Hij huilt net zo lang tot ik hem eruit pak en tegen me aan leg om te kroelen. Zo sta ik soms wel een kwartier te hopen en wachten tot hij in slaap valt.

Om 17;30 eten we en rond 18;45 krijgt hij nog een keer bv waarna ik hem om 19/19;15 naar bed breng. Dit is al maanden een drama. Waar ik hem anders kon wegleggen en hij gelijk lekker op z`n zij draaide en ging slapen, dat is verleden tijd. Mijn andere kinderen zijn 7 jaar en ik kan ze gewoon zo weinig aandacht geven…ben altijd met hun broertje bezig. Daarover voel ik me echt wel eens schuldig. Wat moet ik doen…hoe hard moet ik voor mezelf zijn/worden om hem meer te laten doen/huilen?

Hard? Nee dat is niet het goede woord

Om met je laatste opmerking te starten: ‘hard’ moet je als moeder natuurlijk nooit worden. Want dat geeft aan dat je niet meer open zou staan voor de behoeften van je kind. En kleine kinderen hebben veiligheid nodig van hun ouders. Maar ‘hard’ is iets anders dan ‘duidelijk’.

Je moet wel resoluut en duidelijk zijn

Kinderen hebben het wel nodig dat je heldere grenzen hanteert, en altijd op dezelfde manier reageert. Daardoor leren ze wat de regels in huis zijn en waar ze op kunnen bouwen en vertrouwen. Voor ouders is dat vaak een van de moeilijkste dingen, dat resoluut en duidelijk zijn. Want het lijkt dan alsof je niet aardig voor je kind bent. Want je kind gaat soms heel hard huilen, of juist heel zielig snikken. Hij doet in ieder geval juist daar waar jij gevoelig voor bent, hij pakt je zwakke plek. En ieder kind dat een goede band mijn zijn ouders heeft opgebouwd weet precies, maar dan ook echt precies waar die zwakke plek zit. Dat voelt hij aan met alle onzichtbare draden waarmee hij verbonden is aan jou.

Jij biedt veiligheid

Wat speelt er nu bij jouw zoontje op dit moment? Hij zit in de leeftijd waarop eenkennigheid een rol speelt. Die eenkennigheid start vaak rond 9 maanden. Een kind leert in die tijd ineens jouw gezicht herkennen als hij naar je kijkt. Voor die tijd reageert een baby sterk op je geur, je bewegingen, je stem en nu kan hij meteen zien dat jij het bent die veiligheid biedt. Dat is een fantastische ontwikkelingssprong.

Een eenkennige dreumes wil je blijven zien

Tegelijkertijd geef het ook angst, wanneer jij even niet in beeld bent. Dus een baby gaat huilen als je je omdraait en weg loopt, hij gaat huilen als je hem in de box zet, en hij gaat huilen bij een vreemde op schoot. Als een baby wat groter wordt gaat hij zich ook aan je vastklampen net zoals je omschrijft. Deze eenkennigheid uit zich ook in niet meer in slaap willen vallen. Want dan zie je papa of mama ook niet meer. Hij wil dat je in zicht blijft. Dat je de kamer niet uitgaat.

Hij moet leren dat je weer terugkomt

Over het algemeen gaat eenkennigheid vanzelf over. Zodra een kind leert dat je wel weggaat, maar altijd weer terugkomt wordt hij weer veiliger en voelt hij zich weer goed. Hoe lang de periode duurt van eenkennigheid verschil per kind. Het temperament van een baby/dreumes heeft daar ook mee te maken. Wat jij kunt doen is veel kiekeboespelletjes op allerlei manieren. Daar leer je je kind mee dat je steeds even weg bent maar weer terugkomt. Je kunt de tijd dat je wegblijft variëren.

De slaapbrochure kan helpen

Wat het slapen betreft, ik raad je aan om daarvoor de slaapbrochure ‘Slaapproblemen de baas’ via onze site te bestellen. Die helpt je de juiste aanpak vast te stellen voor het slaappatroon van je zoontje. Reken er wel op dat het echt drie weken duurt voor hij aan de nieuwe aanpak gewend zal zijn. Want ook daarbij geldt, dat hij moet wennen aan jouw regels en dat een heldere duidelijke structuur daarbij van belang is.