Opvoedingsvragen

Hij klapt of zwaait nog niet

“Mijn zoontje is bijna 10 maanden. Hij klapt en zwaait nog niet terwijl ik op internet lees dat dit rond 7 tot 8 maanden normaal komt. Moet ik mij zorgen maken?”

Eerst komen de grote bewegingen

Rond 7/8 maanden komt zo’n ontwikkeling waarschijnlijk op zijn vroegst. Het is heel normaal als kinderen daar later mee beginnen. De ontwikkeling van een klein kind gaat van ‘buiten naar binnen’. Hij leert eerst de grote bewegingen te maken en maait dan met zijn armpjes en beentjes. Na 7/8 maanden begint te ontdekken dat hij een elleboog heeft die gebogen kan worden, en daarna zie je ook dat hij zijn polsje gaat gebruiken. En dan kan hij leren zwaaien en klappen omdat je daar je polsen bij gebruikt. Het zou heel goed kunnen dat hij dit dus binnenkort wel gaat doen.

Maakte je je al langer zorgen om je kind?

Mijn vraag aan jou is: maakte jij je zorgen om de ontwikkeling van je kind voordat je deze informatie op internet hebt gelezen? Of begonnen die zorgen pas daarna? Ik vraag dit omdat ouders meestal heel goed aanvoelen of de ontwikkeling van hun kind goed gaat of niet. Je merkt dat namelijk niet alleen aan iets specifieks zoals in de handjes klappen. Je merkt dat dan waarschijnlijk al veel eerder omdat een kind dan op meerdere gebieden wat achterloopt. Is het zo dat je je al langer op meer terreinen zorgen maakt om je zoontje, en daarom op zoek bent gegaan naar informatie op internet, dan raad ik je aan om contact op te nemen met je huisarts of consultatiebureau. Leg je zorgen aan hen voor. Zij kunnen je kind grondig onderzoeken en mocht de arts ook bezorgd zijn om de ontwikkeling dan krijg je misschien wel een doorverwijzing bijvoorbeeld naar een kinderarts.

Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo

Als het zo is dat je toevallig de informatie las en dacht: ‘Gaat het nu wel goed mijn mijn baby?’, dan zou ik je willen geruststellen, omdat kinderen allemaal hun eigen tempo in ontwikkeling hebben. Misschien is je baby dan op dit moment heel erg druk met een totaal andere ontwikkeling. Hij kan nu eenmaal niet alles tegelijk. Volwassenen kunnen dat ook niet goed. Het is ook mogelijk dat een kind wat achterloopt, maar dat daar een heel logische verklaring voor is, zoals een ziekte.

Een baby kan niet alles tegelijkertijd leren

Heeft je kind de hele winter gekwakkeld met zijn gezondheid bijvoorbeeld, dan moet hij eerst goed bijtanken voor hij weer tijd heeft voor het aanleren van nieuwe dingen. Hetzelfde speelt wanneer er veel dingen in zijn leventje zijn gebeurd die heel spannend zijn. Hij moet dan eerst tot rust komen, en dan gaat daarna zijn ontwikkeling soms met sprongen vooruit. Overigens kun je kleine kinderen spelenderwijs de bewegingen voordoen, zodat ze ervaren hoe het is om in de handjes te klappen of te zwaaien. Met een spelletje/liedje als ‘draai het wieletje nog eens rond’. Je kunt de bewegingen er zelf bij maken en het voordoen.

Leuke spelletjes met bewegingen helpen

Kinderen zijn van nature heel nieuwsgierig, dus op het moment dat je kindje er zelf aan toe is gaat hij je vanzelf imiteren. De tekst van het liedje is: ‘Draai het wieletje nog eens rond, klap eens in je handjes. Zet je handjes in je zij, op je bolletje allebei, zo varen de scheepjes voorbij’. Je maakt de bewegingen erbij en bij ‘zo varen de scheepjes voorbij’ wieg je met de handen op het hoofd heen en weer. Sommige kinderen vinden het leuk als je de bewegingen met hun handjes bij henzelf doet. Ze voelen dan ook wat er gebeurt, wat hen helpt om het te imiteren. Maar maak er iets gezelligs van, want anders gaat het je baby tegenstaan om dit aan te leren. Als een kindje tegenstribbelt moet je niet verder doorgaan, dan gaat de pret er af.