Opvoedingsvragen

Mijn tweeling vraagt veel aandacht

Mijn tweeling is 3 maanden oud. Ze zijn 7 weken te vroeg geboren en wogen bij geboorte 1850 en 1840 gram. Vandaag zijn ze 3500 gram en 4200 gram. Overdag gaat alles redelijk, maar ’s avonds beginnen de problemen. Na hun avondvoeding (rond 17.00 uur) blijven ze huilend wakker. Of ze slapen alleen bij ons in de armen. Ze zuigen heftig op een speentje en lijken honger te hebben. Maar dat kan na zo’n hele fles toch niet? Als ik ze extra voeding geef blijven ze daarna toch weer huilen. Gevolg? Ze slapen pas rond 21.00 uur. Heel onrustig ook. En roepen om 23.00 uur weer om de fles. Vasthouden, warm kruikje, in bed…. niets werkt. 

De verzorging van zo’n jonge tweeling kan bijzonder zwaar en vermoeiend zijn

Uit wat je vertelt blijkt dat maar weer. Je schrijft dat het lijkt of je baby’s nog honger hebben na de fles omdat ze zo heftig zuigen op de speen. Waarschijnlijk heeft dat inderdaad niet met honger te maken, maar met de behoefte aan veiligheid en ontspanning. Veel baby’s zuigen heftig als ze proberen in slaap te vallen, vermoeid zijn of zich verdrietig of boos voelen. Het helpt ze gewoon om tot rust te komen. Omdat je tweeling nog erg klein is, en veel te vroeg geboren is kan het heel goed zijn dat ze nog wat achterlopen in hun ontwikkeling. Ze hebben de overgang van de baarmoeder naar buiten misschien nog niet zo goed verwerkt en moeten nog erg wennen aan het slapen in een bedje.

Baby’s hebben dan veel behoefte aan jouw aanwezigheid

Aan het horen van je hart, het voelen van je warmte, je bewegingen: kortom ze willen graag tegen je aan liggen. Zodra je ze oppakt en tegen je aanlegt komen ze ook tot rust schrijf je. Leg je ze weer weg dan worden ze weer wakker. Als je het vanuit je baby’s bekijkt dan zou het advies zijn: gewoon oppakken wanneer ze daar behoefte aan voelen, een grote schommelstoel kopen en daar veel in gaan zitten met je baby’s op schoot als ze erg onrustig of wakker zijn. Hoe meer ze jou kunnen voelen en bij je zijn, hoe sneller ze zich wat sterker en veiliger voelen en minder heftig zullen reageren.

Ga bij jezelf na: wat heb jij nodig om de verzorging vol te houden?

Ik kan me goed voorstellen dat je bij zo’n opmerking denkt: dat kan die pedagoog makkelijk zeggen, maar ik als moeder wordt er doodmoe van om de hele dag met twee baby’s te sjouwen. En dat klopt ook. Het is bijzonder zwaar om twee baby’s tegelijk te verzorgen, zeker wanneer ze allebei het liefst in je nabijheid zijn en anders heel veel huilen. Daarom zou ik je willen aanraden om zoveel mogelijk hulp in te schakelen.

Maak een lijstje met wat jij nodig hebt om de verzorging van je twee baby’s vol te kunnen houden. Misschien heb je meer vrijaf nodig, zodat iemand anders geregeld voor je baby’s moet komen zorgen. Misschien heb je praktische hulp in huis nodig, of een handigere indeling van je babykamer. Misschien wil je dat iemand je komt helpen als je een van de baby’s verzorgt zodat de andere ook iemand heeft om tegen aan te liggen. Zorg in ieder geval dat je van een lijstje van 10 wensen 4 dingen meteen regelt. Dat is geen luxe, dat is een voorwaarde om het vol te kunnen houden. Alleen wanneer jij ook af en toe kunt ontspannen zul je in staat kunnen zijn goed op je baby’s te reageren en ze jouw warmte te geven.

Tenslotte: kies in ieder geval het liefst maar één of slechts twee manieren van troosten uit voor je baby’s. Wanneer je steeds iets anders probeert te doen als troost worden onrustige baby’s nog veel onrustiger, wat eindigt in extra veel huilen.