Opvoedingsvragen

Ze ligt huilend aan de fles

Mijn dochter is 7 dagen oud. Als ze wakker wordt heeft ze honger. Als ik haar dan de fles aanbied wil ze zo graag drinken dat ze gaat huilen. En niet met haar mond om de speen pakt. Dit duurt soms wel 15 minuten. Dan is ze zo moe dat ze na een paar minuten zuigen in slaap valt. En dus te weinig voeding heeft binnen gekregen. Wat moet ik doen?

Huilen en drinken tegelijkertijd is lastig voor een baby

Dat geldt voor een flesgevoede baby net zo als voor een baby die borstvoeding krijgt. Daarom is het goed om je baby eerst proberen te kalmeren voor je haar de fles gaat geven. Laat haar bijvoorbeeld eerst even op je pink zuigen tot ze wat tot rust komt. Of leg haar tegen je aan en loop rustig met haar rond terwijl je aait of zingt. Terwijl je zo rondloopt kun je dan proberen de fles te geven. Het kalmerende effect van het wiegen en lopen kan ervoor zorgen dat ze de fles toch wil pakken.

Neem contact op met het consultatiebureau

Als het niet werkt. Of vraag advies aan een lactatiekundige. Een lactatiekundige is gespecialiseerd in het geven van borstvoeding, maar ongetwijfeld zal je jou ook van goede adviezen kunnen voorzien. Waarschijnlijk kun je via het consultatiebureau het adres van een lactatiekundige vinden, en anders vind je het wel in de gemeentegids, stadsgids of het telefoonboek.

Ook belangrijk: let op het plassen van je dochtertje

Een jonge baby hoort bij elke verschoning een natte luier te hebben. Merk je dat de luiers droog gaan worden, dan heeft je baby door het slechte drinken een tekort aan vocht gekregen. Omdat ze nog zo klein is moet je dan niet wachten maar meteen de huisarts bellen, zodat het vochttekort kan worden aangevuld.