Opvoedingsvragen

Ik heb alles geprobeerd

Mijn zoontje (8,5 maand) wordt vanaf 20.00 uur elke 2 uur wakker. Hij wordt alleen rustig van water drinken. Dus wat doe ik? Ik haal hem uit bed, geef hem drinken en dan gaat hij weer naar bed. Hij slaapt overdag 2 uurtjes en later nog 1,5 uurtje. Hij drinkt en eet goed, en heeft al 4 tandjes. Laten huilen werkt niet. Bovendien maakt hij zijn zusje wakker.  Flesjes werken (raakt hij kwijt), sussen in bed werkt niet… Hij gaat alleen maar harder huilen. En als de ene eindelijk slaapt, dan begint de ander te huilen! Help me! 

Gebroken nachten maken je doodmoe

Uit wat je schrijft begrijp ik dat je van alles hebt geprobeerd om je zoontje door te laten slapen, zoals flesjes geven en laten huilen. Je noemt dorst en tandjes, misschien als mogelijke oorzaak. En je hebt ook te maken met wat lastige blokkades, zoals je dochtertje die dan ook wakker wordt. En al die gebroken nachten zullen jou ook doodmoe maken.

De slaapbrochure kan je helpen

Ik raad je aan om de “slaapbrochure” van OPVON via deze website te bestellen. Wat jij nodig hebt is een gedegen aanpak van dit slaapprobleem, waarbij je ook rekening moet houden met de blokkades die een rol spelen. Als je doorgaat op de manier waarop je nu bezig bent zul je waarschijnlijk zelf instorten, want een moeder heeft heel veel energie, maar op een gegeven moment is dit op. Als je heel erg moe bent kun je ook slecht bedenken wat de beste aanpak is, en kies je nogal eens voor een oplossing die er in ieder geval voor zorgt dat je kind vannacht even rustig blijft. Het geven van de fles is zo’n oplossing. Een kind drinkt, is tevreden… maar wordt wat later of de volgende nacht weer wakker omdat hij weer een fles wil hebben.

Jouw kind heeft geen slaapprobleem: jij hebt een slaapprobleem

Hij is gewend geraakt aan een ritme waarbij hij regelmatig wakker wordt, gaat huilen en dan aandacht of wat drinken krijgt. Je kunt dat patroon doorbreken, maar dat gaat niet eenvoudig. Daar heb je een gerichte aanpak voor nodig, waarbij je goed hebt doordacht hoe je rekening gaat houden met de blokkades die nu storend werken. Wat ga je doen aan je eigen vermoeidheid? Wat ga je doen met je dochtertje terwijl je bezig bent met de aanpak van je zoon? Hoe ga je reageren als hij huilt? Welke aanpak kun je volhouden?

Dat zijn allemaal vragen die je met je partner moet gaan bespreken en waar je een oplossing voor moet gaan kiezen. Omdat dit niet gemakkelijk is, raad ik je aan om eerst te zorgen dat je kunt bijslapen. Alleen dan tank je voldoende energie bij om rustig na te kunnen denken over een aanpak van het slaapprobleem.

Ik stuur regelmatig moeders uit logeren, zodat ze even kunnen doorslapen terwijl iemand anders op de kinderen past. Is dat niet mogelijk, spreek dan met je partner af dat hij een paar nachten dienst heeft. Dan ga jij met oordoppen in op een plek slapen waar je de kinderen niet hoort.

Kies jouw aanpak

En als je uitgerust bent…. Dan ga je de “slaapbrochure” goed doorlezen. Er staan allerlei vragenlijstjes in die je helpen om de juiste aanpak voor je kind te kiezen. Mocht je daarbij hulp nodig hebben dan kun je een consult aanvragen bij OPVON. Je kunt ook het consultatiebureau vragen je erbij te begeleiden. Want echt, het is niet eenvoudig, maar het kan wel. Je moet er alleen rekening mee houden dat je zeker drie weken heel consequent en kordaat op dezelfde manier moet reageren wil je kind door gaan slapen.