Opvoedingsvragen

In het nieuws hoor ik dat er steeds minder nieuwe gevallen van Corona zijn. Kan ik dan niet toch met mijn kind naar buiten? (13 april 20)

We zitten al vrij lang binnen. Maar nu met Pasen zie ik dat mensen toch zeggen dat ze naar buiten gaan. Eigenlijk wil ik dat ook heel graag met mijn kind. Even naar het bos kan toch geen kwaad? 

Daar raak je aan een belangrijk punt. Nu de maatregelen effect lijken te gaan hebben en de curve een beetje begint af te vlakken kan dat het gevoel geven dat we het ergste achter de rug hebben en dat we dus wel weer ons gewone leven kunnen oppakken. En zo is het helaas niet. Zo is het waarschijnlijk nog lang niet.

Juist nu is het belangrijk om nog vol te houden.

We moeten die anderhalve meter afstand blijven bewaren. En dus is het advies om toch zoveel mogelijk binnen te blijven. Het is niet leuk en het blijft niet leuk. Maar plan geen uitje op deze Tweede Paasdag wanneer dat niet echt nodig is. Dat je even naar buiten wilt is begrijpelijk en een luchtje scheppen mag best. Een luchtje scheppen is iets anders dan allemaal tegelijkertijd de hele middag naar het bos gaan.

We zitten met veel mensen bovenop elkaar.

We hebben nu eenmaal het probleem dat Nederland klein is en we met veel mensen bij elkaar leven. Als we allemaal op hetzelfde moment naar dezelfde plek toe gaan dan lopen we elkaar in de weg en is er geen anderhalve meter afstand meer mogelijk. Dus wees daarin kritisch. Als je een luchtje met je kind gaat scheppen doe dat op een plek waar het rustig is, en op een tijd waarop je weet dat weinig mensen buiten zijn.

Beloon jezelf en je gezin voor het thuisblijven.

Dat is zwaar, beloon jezelf dus als je thuis bent gebleven en het daar gezellig hebt gemaakt. Als je voor iedere dag die je thuisblijft 5 euro in een potje stopt, heb je als deze Corona periode voorbij is een flink bedrag gespaard waar je dan met het gezin iets leuks van kan doen.