Opvoedingsvragen

Hoe krijg hem in z’n eigen bed?

Onze zoon van 4 maanden slaapt overdag weinig. En ’s avonds komt hij met moeite in slaap. Dit lukt alleen als zijn vader hem in slaap wiegt. En ’s nachts slaapt hij alleen bij ons in bed en niet in zijn eigen ledikant. Hij slaapt dan door tot 06.00 uur. Zijn ledikant staat bij ons op de kamer. Omdat hij overdag bijna niet huilt (alleen als hij honger heeft) vinden wij het gewoon zielig als hij ’s avonds in zijn bedje ligt te huilen. Ik weet dat het dus aan ons ligt, want we willen hem niet laten huilen. Hoe krijg ik hem in zijn eigen bedje? Hij slaapt bij ons in bed heel onrustig. Als ik hem in bed leg wordt hij altijd binnen 20 minuten wakker. Wat te doen? 

Jullie willen dat jullie zoon niet meer bij jullie in bed slaapt

Tja wat te doen… ik raad jullie aan om jezelf goed onder handen te nemen. Wat zorgt er voor dat jullie het moeilijk vinden om zijn huilen aan te horen als hij in zijn eigen bedje moet liggen? En is jullie zorg om het huilen groter dan de wens om hem apart te laten slapen?

Op de een of andere manier slaat de balans bij jullie door naar het slapen in jullie bed. De wens om te veranderen is er wel, maar is die groot genoeg om alle blokkades die je onderweg tegen zult komen aan te kunnen? Ik geef jullie op een briefje dat het huilen van jullie zoontje zal gaan verergeren wanneer jullie besluiten om door te zetten en hem in zijn ledikantje te laten.

Jullie zoontje wil het liefst bij jullie zijn

En dat laat hij merken ook. Als hij iets niet wil laat hij dat ook merken, en zijn manier daarvoor is huilen. Zijn ervaring is dat jullie daarop reageren. Dat is voor hem prettig en veilig. Hij weet dat zijn gehuil effect heeft. Dus zal hij zijn gehuil ook gebruiken als middel om uit zijn eigen ledikantje gehaald te worden. En als jullie niet tegen dat huilen kunnen… dan heeft het weinig zin om iets aan de situatie te veranderen. Jullie baby zal het dan altijd winnen omdat hij op jullie gevoel inwerkt.

Focus op datgene dat jullie belangrijk vinden

Jullie zullen alleen veranderingen kunnen aanbrengen wanneer jullie eigen gevoel gaat veranderen. Wanneer jullie het bijvoorbeeld wél op kunnen brengen om zijn gehuil aan te horen, of wanneer jullie een situatie hebben gecreëerd waarin zijn huilen minder erg is. Ga dus goed bij jezelf na wat je zo erg vindt aan dat huilen. Wat het met je doet. Soms is het bijvoorbeeld gemakkelijker om het huilen aan te horen als je steeds even bij je kind gaat kijken en een aai over de bol geeft. Soms vindt de ene partner het gemakkelijker om met het huilen om te gaan dan de ander.

Ga ook bij jezelf na wat de voordelen zijn van het slapen van je baby in het grote bed. Soms vind je het wel vervelend om onrustig te slapen, maar vind je het ook zó warm en gezellig met een kleintje tegen je aan, dat je de onrust er eigenlijk bij op de koop toe neemt. Is dat zo… laat de situatie dan voor wat het is. Voorlopig… tot je wél vindt dat het genoeg geweest is.

Meer informatie over een gerichte aanpak vind je in de brochure ‘Slaapproblemen de baas’