Opvoedingsvragen

Eet ze wel genoeg?

Hoe krijg ik het voor elkaar dat mijn dochter (8 maanden) een beetje meer gaat eten en drinken? Ze at en dronk altijd al slecht, maar ik begin me er nu toch echt zorgen over te maken.

Ze heeft meestal het volgende ritme:
06.00 uur: 150 ml pap.
10.00 uur: beetje fruit (ik mag hopen dat er 40 ml in gaat)
11.00 uur: melk (ze drink meestal niet meer dan 80 ml)
15.00 uur: melk (dan drinkt ze ook maar 100 · 120 ml
17.00 uur: groenten (met geluk 4 hapjes)
19.00 uur: papfles van meestal 200 ml.

Ze groeit tot nu toe wel goed, maar ze gaat steeds slechter melk drinken en minder fruit/groenten eten. Ik heb al eens 3 flessen geprobeerd, maar dan drinkt ze misschien 150 ml (ipv bijna 200 met 2 flessen). Tussendoor krijgt ze een rijstwafel of een broodkorstje, maar dat vindt ze eigenlijk ook niet lekker…. Ik begin een beetje hopeloos te worden. 

Het consultatiebureau kan met jou nagaan of je baby voldoende eet en drinkt

Wanneer je je zorgen maakt over de hoeveelheid voeding die je baby binnenkrijgt dan raad ik aan om daar met het consultatiebureau of de huisarts over te gaan praten. Je kind kan dan ook gecontroleerd worden. Als blijkt dat je baby gewoon goed groeit, hoef je je geen zorgen te maken over haar eten. Veel baby’s van 8 maanden zijn erg kieskeurig en willen niet zo graag fruit of groente eten, laat staan brood. De enige manier om je baby te laten eten is echter: het voortdurend weer heel rustig in kleine porties aanbieden.

Laat je baby wennen aan de nieuwe smaak

Het gaat om een wenproces. Varieer dan ook niet teveel maar geef je kind bijvoorbeeld een paar dagen achter elkaar hetzelfde, zodat ze aan de smaak kan wennen. Ga ervan uit dat elk hapje is meegenomen, en probeer dus te kijken door de ogen van een baby naar de hoeveelheid. Start met kleine minibeetjes en laat je kind er gerust wat mee kliederen en spelen. Alles waar een baby met zijn handjes aan mag zitten kan hij onderzoeken, en alles wat een kind onderzoekt eindigt op een gegeven moment ook in het mondje.

Je baby reageert op jouw uitstraling

Zie het dus niet als een probleem dat je kind maar vier hapjes groente neemt, maar wees blij met die vier hapjes. Beloon je kind positief als ze eet, maar probeer verder niets op te dringen. Een baby reageert erg op je uitstraling. Dus als je wat gespannen of onzeker bent rond het eten, dan zal je baby daarop reageren. En meestal kom je dan in een machtsstrijd terecht. Een baby wordt namelijk wat onzeker van spanningen en zal dan in zijn weigerachtige gedrag gaan volharden. Bovendien ontdekt een baby ook als hij 8 maanden is al hoe hij de aandacht van zijn moeder het beste kan vasthouden.

Veel mopperen is ook aandacht

Als je extra je best gaat doen met hapjes voeren of spelletjes doen of mopperen rond het eten, dan leert je baby zo klein als hij is, dat hij vooral niet moet eten. Want dan gaat mama van alles doen. Geef dus geen extra aandacht aan het weigeren, maar haal het portie eten gewoon weer weg als je kind niet meer eet. Alleen op die manier leer je je kind dat eten erbij hoort, maar geen onderdeel van strijd is. Wil je kind niet meer eten, dan heeft het kennelijk geen honger meer. Volgende maaltijd is er weer een kans.

Baby’s verhongeren zichzelf niet zo snel

Ik weet dat het heel moeilijk is om deze boodschap te horen wanneer je je zorgen maakt op de gezondheid van je kindje. Daarom zeg ik ook dat het goed is eerst met je arts te overleggen of je baby genoeg groeit en gezond is. In dat geval heeft je baby namelijk al 8 maanden kennelijk goed voor zichzelf gezorgd, en zal hij zichzelf ook nu niet laten verhongeren. Dus geeft de arts aan dat je kind gezond is, probeer dan je zorgen over het eten echt naast je neer te leggen.