Opvoedingsvragen

Kan ik door Corona echt niet op kraamvisite gaan bij de baby van mijn nichtje? (4 mei 20)

Mijn nichtje heeft een baby’tje gekregen en ik wil haar uiteraard heel graag bezoeken om haar te feliciteren en de baby te zien. Iedereen grapt nu dat ik op raamvisite moet gaan in plaats van op kraamvisite. Klopt dat nou echt?

Het woordgrapje raamvisite is wel een goede uitvinding en je ziet ook veel foto’s langskomen van zwaaiende opa’s en oma’s voor het raam terwijl de jonge ouders hun baby tonen vanuit de huiskamer. Toch zal echt niet ieder jong gezin ervoor kiezen om op deze manier het kraambezoek te ontvangen. Wat dat betreft is het goed om even te bellen en te vragen wat zij het liefst willen.

Visite hoeft niet per se tijdens de kraamdagen.

De kans bestaat dat de jonge ouders hebben besloten om de kraamvisite helemaal op te schorten. Soms wordt er besloten om te wachten tot er op een later moment een kraamfeest gegeven kan worden. Dat was voor de Corona-crisis uitbrak ook al een keuze die veel jonge ouders maakten. Je hebt dan maar één keer de organisatie in plaats van iedere dag bezoek.

Soms mag er echt niemand komen op kraamvisite.

Is de baby in het ziekenhuis geboren, dan zal er sowieso geen bezoek worden toegestaan zolang Corona heerst. En als moeder en kind thuis zijn mag er geen bezoek zijn als de kraamverzorgster aanwezig is. Dat heeft te maken met de gezondheid van de kraamverzorgster zelf en ook met de gezondheid van de andere gezinnen waar een kraamverzorgster komt. Komt er toch plotseling bezoek aan huis terwijl de kraamverzorgster in huis is, dan kan deze besluiten om weg te gaan. En het kan zijn dat de kraamverzorgende dan geen zorg aan huis meer gaat verlenen. Ook al is de kraamverzorgende niet in huis als er bezoek komt, ook dan kan de kraamzorg aan huis worden stopgezet.

Ga niet plotseling toch even langs.

Zorg dus dat je de jonge ouders niet voor het blok zet door plotseling bij ze langs te gaan, waardoor ze zich misschien verplicht voelen je toch maar binnen te laten. Want je kunt hierdoor de kraamzorg benadelen. En dat is uiteraard niet de bedoeling.

Neem het zekere voor het onzekere.

Ouders kunnen na de kraamtijd natuurlijk zelf besluiten om kraamvisite toe te laten. Maar ook dan zijn er natuurlijk strenge regels die iedereen kent: zorg voor een afstand van minimaal anderhalve meter tot elkaar. Ga niet op bezoek met Corona-achtige klachten, ga niet als je (mogelijk) in contact geweest bent met iemand die Corona bleek te hebben, ook al heb je geen klachten. Behoor je zelf tot een risicogroep, ga dan ook niet op kraamvisite, al is het nog zo verleidelijk.

Gebruik altijd het gezonde verstand.

Kortom, het advies is het gezonde verstand te gebruiken. Zoek naar andere vormen van contact via de telefoon, app, Face-Time e.d. Stuur een bloemetje, een pakje met de post, brieven… ook op die manier kun je jonge ouders laten weten dat je met ze meeleeft.

Rust voor het jonge gezin kan heel positief werken.

Hoewel kraamvisite natuurlijk heel leuk is en jonge ouders hun kindje graag willen laten zien, kan de rust tijdens de kraamtijd voor ouders en kind ook heel goed werken. Ze hoeven zich niet te druk te maken met al die visite die aandacht vraagt en thee of koffie met beschuit met muisjes nodig heeft. Ze kunnen zich in volle rust op hun nieuwe gezin richten. En dat is ook een groot goed.