Opvoedingsvragen

Het KISS-syndroom belemmert het kruipen

Via een moeilijke bevalling (uiteindelijk keizersnede) is mijn dochter geboren. Na de geboorte was zij een huilbaby en bleek het KISS syndroom te hebben: haar linkerheupje en bovenste nekwerveltjes zaten vast. Zij is 5 keer behandeld door een manueeltherapeut. Momenteel kruipt/tijgert zij alleen met haar rechterbeentje: de linker sleept gestrekt achter haar aan. Ik weet dat dit een laat KISS symptoom is. Kan ik iets doen om mijn dochter te stimuleren haar linkerbeentje ook te gebruiken. En is het schadelijk voor haar ontwikkeling als zij dit linkerbeentje voorlopig niet gebruikt?

Stel je vraag aan een medisch deskundige

Dit is een vraag waar ik je voor zou willen doorverwijzen naar je huisarts, kinderarts, de fysiotherapeut of de manueeltherapeut die je dochtertje behandeld heeft. OPVON is een bureau voor Opvoedingsondersteuning, waarbij het vooral gaat op pedagogische adviezen. Ideeën om je dochter te stimuleren zouden wat ons betreft dan ook vooral van pedagogische aard zijn: gymnastiekspelletjes doen, stoeien, kietelen, speeltjes gebruiken, masseren, lekker samen zwemmen et cetera. Echter… OPVON weet te weinig van het KISS syndroom en de gevolgen daarvan om medische adviezen te kunnen geven.

Luister naar je gevoel als ouder

Daarom zou ik je willen aanraden vooral op je eigen gevoel en ouderinstinct af te gaan. Kennelijk maak je je zorgen, anders had je geen e-mail naar ons gestuurd. Zorg daarom dat je goede adviezen krijgt over de ontwikkeling van haar motoriek en wat je daaraan kunt doen. Een goed gesprek met je huisarts, en eventueel een doorverwijzing naar een specialist kan je daarbij vast veel verder helpen. Overigens: misschien zijn er bezoekers van deze site die je probleem herkennen. Als dit zo is zou ik hen willen aanraden een email te sturen naar OPVON. Deze wordt dan naar jou doorgestuurd. Adviezen van ervaringsdeskundigen kunnen je ook vaak verder helpen.