Opvoedingsvragen

Mist mijn kleine nichtje genegenheid?

Ik ben een tante van een bijna 1-jarige baby. Ik heb een vraag over haar gedrag. Zij heeft een pop gekregen van haar ouders die ze erg veel knuffelt en kusjes geeft. Ik vraag mij af waarom zij dit doet. Is dit omdat ze daadwerkelijk haar pop lief vindt of is dit typisch het gedrag voor behoefte aan genegenheid en vertrouwen? Tussen mijn zus en mijn zwager gaat het niet zo heel erg goed, ze hebben veel ruzie en hebben allebei een drukke baan. Hun kindje ziet veel verschillende mensen die op haar passen. Ik heb het idee dat mijn nichtje helemaal niet tevreden is met haar thuissituatie, want ze slaapt ook niet goed. Ze wordt ’s nachts heel vaak wakker en ze wil perse bij haar ouders in bed slapen.

Ieder signaal apart kan normaal zijn voor haar leeftijd

Je hebt een heleboel vragen tegelijk, maar wat ik onder die vragen voel is dat je je zorgen maakt om de gezinssituatie van je zus. Je geeft aan dat ze veel ruzie heeft met haar partner en dat ze het ook erg druk hebben met hun banen. Je maakt je zorgen dat dit niet goed is voor hun kindje en je bent bang dat dit kindje ook via haar gedrag signalen geeft dat het niet goed gaat. Ik kan natuurlijk al die signalen (de pop veel knuffelen, slaapproblemen hebben, wisselende oppassen hebben) apart bespreken en aangeven of ze zorgelijk zijn of niet. Maar dat lijkt me niet zinvol eerlijk gezegd. Ieder signaal kan heel normaal zijn voor een kindje van bijna een jaar.

Je deelt je zorgen waarschijnlijk niet voor niets

Daarom wil ik het liever hebben over jouw zorgen. Het is niet voor niets dat je naar OPVON schrijft lijkt me. Dat doe je alleen wanneer je zorgen zo groot zijn dat je ze met iemand zou willen bespreken. Ik vraag me af of je je zorgen al met je zus gedeeld hebt. Want dat is eerlijk gezegd de eerste weg die je moet bewandelen. Probeer daarbij niet meteen te zeggen dat je denkt dat ze het niet goed doen. Want daardoor voelt iemand zich snel aangevallen.

Schrijf eerst op wat je je zus zou willen zeggen

Ik weet ook niet hoe de relatie met je zus is. Op de een of andere manier is het je kennelijk nog niet gelukt om dit goed met haar te bespreken. Want anders zou je ons niet schrijven. Probeer daarom als eerste eens voor jezelf op te schrijven wat je haar zou willen vertellen. Of wat je haar zou willen vragen. Wanneer je met haar in gesprek gaat is het van belang dat ze niet het gevoel krijgt dat je haar alleen maar aanvalt, maar dat je haar belangrijk vindt en dat je je nichtje belangrijk vindt, en dat je er voor hen bent.

Blijf je bezorgd, laat je zus dit dan weten

Alleen na dit gesprek zul je kunnen oordelen of je zorgen weg vallen of dat je bezorgd blijft. En blijf je bezorgd, dan is je zus ook de eerste die dat van jou moet horen. Maar nogmaals, alleen met een pop knuffelen en niet willen slapen of verschillende opvang hebben geeft mij als pedagoog te weinig houvast om te zeggen of je gelijk hebt of niet. Dat kan alleen een gesprek met je zus duidelijk maken. Ik wens je veel succes.