Opvoedingsvragen

Ze slaapt te weinig

Hoe kan ik mijn dochter van 13 weken langer laten slapen? Ze wordt om 6.30 uur wakker of ik maak haar dan wakker. Dan krijgt ze de fles rond 7 uur (even 15 minuutjes). Dan op de schouder voor een boertje en daarna gaat ze weer naar bed. Ze slaapt dan meestal tot 10.30 uur. Of ik maak haar wakker voor de fles. Daarna boertje doen, even in de box en na een half uur doe ik oefeningen met haar vanwege haar voorkeurshouding. Weer een kwartier in de box en dan geeft ze meestal aan dat ze moe is en gaat ze naar bed. Vervolgens slaapt ze maar 1 tot 1,5 uur en begint te jengelen. Ik merk dat ze nog steeds moe is. Ze valt soms met een speentje in slaap, maar ze wordt snel weer wakker. Dan ligt ze echt 1 uur lang te jengelen. Ze gaat slapen, jengelen en dat gaat zo door tot de voeding van 23.00 uur.

Het ritme van je dochter is in de war geraakt

Uit wat je schrijft begrijp ik dat je dochter vijf voedingen krijgt en dat ze vooral ’s morgens nog een flinke tijd slaapt. Je schrijft namelijk dat ze om half zeven wakker wordt, en na de fles dan weer gaat slapen tot half elf, kwart voor elf. Dat is nog zeker 3,5 uur. Daarna slaapt ze ook weer zo’n anderhalf uur tot 13 uur. Dus in de ochtend is ze niet veel wakker.

Ze sukkelt af en toe een beetje in slaap

Ik kan me voorstellen dat ze hierdoor in de middag niet zo veel slaap meer nodig heeft. Als ze wel in bed ligt kan ze daardoor het jengelgedrag gaan vertonen dat je beschrijft. In bed sukkelt ze af en toe toch in slaap, maar wil eigenlijk ook wel wakker zijn. Je geeft aan dat dit gedrag doorgaat tot ’s avonds 23 uur. En dan begint haar nacht pas echt.

Dit alles duidt op een verschoven dag- en nachtritme. Ze slaapt vanaf 23 uur tot laat in de ochtend vrij veel. Op zich is dat helemaal niet erg, maar het past niet bij jouw ritme waarschijnlijk, waardoor je het gevoel hebt dat ze overdag te weinig slaapt. Wat je kunt doen is nagaan of ze in de ochtend misschien iets langer achter elkaar kan opblijven. Dat moet je met kleine beetjes veranderen.

De oefeningen kunnen effect hebben op je dochter

Wat ook van invloed zou kunnen zijn is het moment van de oefeningen. Ik kan me voorstellen dat ze daar ook moe van wordt. Als je die op een ander tijdstip gaat doen, dan kan ook haar slaapritme daardoor veranderen. Uiteraard weet ik niet of dat mag van de fysiotherapeut. Je kunt het een en ander eens bespreken met de fysiotherapeut, of met het consultatiebureau. Ik verwacht dat ze je hierbij zeker kunnen helpen.