Opvoedingsvragen

Wat kost een oppas?

Wij brengen onze dochter al twee jaar naar een particuliere oppas. Elk jaar gaat de uurprijs omhoog. Inmiddels hebben we twee kinderen die allebei naar de oppas zullen gaan. Wat is de normale uurprijs voor een oppas? En voor een tweede kind? Wat is de normale prijsstijging per jaar?

De uurprijs die betaald wordt voor een oppas verschilt erg. Als een kind naar een oppas gaat kan er sprake zijn van een formele weg of een informele weg. Een formele weg is bijvoorbeeld opvang via een gastouderbureau. De prijzen daarvan verschillen en zijn afhankelijk van waar je woont, of er veel aanbod in de omgeving is, op welk moment er opvang nodig is, welke voorzieningen geleverd worden (zoals eten en drinken) etc.

Bij een officieel gastouderbureau kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Via de belastingdienst is daar meer informatie over te krijgen. Als je informeel een oppas regelt, kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. De prijs die dan gevraagd wordt verschilt ook weer per regio. In steden waar de vraag groter is dan het aanbod gaat de uurprijs vaker omhoog.

Het NIBUD (Nationaal Instituut Budgetvoorlichting) geeft richtlijnen voor bijvoorbeeld voor een scholier tussen de 15 en 18 jaar die als oppas bij jou thuis komt. Die prijzen variëren van €3,10 tot  €4,70 per uur. Zodra je een oppas wilt hebben die echt voor je kind zorgt kom je snel veel hoger uit. Dat hangt ook weer af van wat je de oppas wilt laten doen en op hoeveel kinderen er gepast moet worden.

Het is het handigste om in je directe omgeving te informeren naar de prijzen die door andere ouders betaald worden. Op basis daarvan kun je dan je eigen prijs bepalen. Vaste prijsstijgingen per jaar zul je het beste in overleg kunnen vaststellen.

Uit je vraag is niet duidelijk of je al dan niet tevreden bent over de prijsstijging. Heb je het gevoel dat de oppas wel erg veel wil verhogen elk jaar, dan is het belangrijk om hier een gesprek over aan te gaan. Het moet niet zo zijn dat de prijs die jij per uur moet betalen door de prijsstijgingen elk jaar naar verhouding veel te hoog wordt.

Kijk voor meer informatie op www.nibud.nl