Opvoedingsvragen

Krampjes van fruit eten

Moet ik even stoppen met het geven van fruit? Of moet mijn zoontje van 4 maanden hier gewoon aan wennen? Sinds vorige week geef ik een beetje fruit, tussen de twee ochtendflessen in. Dit ging heel goed (hij vindt het erg lekker), maar sinds een paar dagen is hij helemaal van slag. Het lijkt of hij veel last heeft van krampjes en hij drinkt dan zijn fles heel slecht. Hij krijgt nu het volgende:
– 06.30 uur: een fles van 200cc
– 09.00 uur: fruithapje
– 10.30 uur: fles van 200cc
– 14.30 uur: fles van 200cc
– 18.30 uur: fles van 200cc
– 22.30 uur: fles pap van 240cc
Vooral de fles van 10.30 uur laat hij nu grotendeels staan. Wat is slim?

Het fruithapje bouw je voorzichtig op

Met vier maanden is het fruithapje nog een ‘hapje extra’ waar je kind helemaal aan moet wennen. Het is dus niet gek dat zijn maagje nog wat opspeelt. Het is ook helemaal niet erg als je hierdoor besluit nog even te wachten met fruit. Je kunt ook besluiten het heel voorzichtig op te bouwen en te starten met maar een lepeltje of een paar hapjes. Als dit goed gaat kun je het wat opvoeren.

Kijk ook welk fruit je baby het beste verdraagt

Zachte fruitsoorten zoals perzik, banaan en peer gaan in het begin vaak beter. Dat verdraagt een baby in het begin vaak goed. Je kunt het fruit ook op een ander moment van de dag geven. Misschien valt het in de ochtend wat heftiger dan wanneer je baby in de middag al een paar flessen heeft gehad.

Komen allergieën in de familie voor?

Tenslotte: je schrijft niet of er allergieën in je familie voorkomen. Maar het komt voor dat kinderen met een aanleg voor allergieën niet goed tegen fruit kunnen als ze zo jong zijn. In dat geval kun je beter nog even wachten. Neem ook even contact op met je huisarts of het consultatiebureau zodat ze je baby kunnen controleren en advies geven wat je het beste kunt doen bij allergie.