Opvoedingsvragen

Hij wordt krijsend wakker

Sinds een week slaapt mijn zoontje van 10 maanden niet meer goed. Hij slaapt heerlijk van 19.00 tot 24.00 uur tot hij plots krijsend wakker wordt. Dan geven we hem een flesje en hij valt op schoot al weer bijna in slaap. Als wij hem dan in zijn bedje leggen begint hij na een kwartiertje alweer te krijsen en te huilen. Uiteindelijk slaapt hij alleen goed tussen mij en mijn man in bed. Wat kan ik hieraan doen?

Hij slaapt lang achter elkaar in de avond

Er zijn verschillende oorzaken voor het gedrag van je zoontje. Ten eerste slaapt hij vanaf een uur of zeven tot twaalf uur ’s nachts aan een stuk door. Dat betekent dat hij in die periode het grootste deel van zijn nachtrust al gehad heeft. Slaapt een kind langer dan 3,5 uur achter elkaar, dan pakt hij daarmee namelijk al veel slaap. Wordt hij daarna wakker, dan is het moeilijker voor hem om weer echt goed in slaap te vallen. Een klein kind wil dan het liefst opgepakt worden en bij je zijn. En daarom is het voor hem zo moeilijk om zelfstandig in slaap te vallen in zijn bedje.

Je baby heeft jullie nodig om te slapen

Hij is gewoon ‘te wakker’ om dat zelf snel te doen. Dus zoekt hij middelen om het slapen gemakkelijker te maken. En daardoor komen jullie van pas. Bij mama en papa en bed is het veel lekkerder en dus gemakkelijker om in slaap te vallen. Waar je dus tegenaan loopt is het feit dat het nachtritme van je kind iets anders ligt dan jullie nachtritme. Hij begint om zeven uur ’s avonds en is tegen twaalf uur weer klaar voor de volgende dag. Jullie nacht begint een stuk later, en dus willen jullie ook liever slapen op het moment dat hij wakker is.

Geef de avondvoeding iets eerder

Je kunt dit probleem verhelpen door de nacht van je kind ook iets anders te laten verlopen. Geef hem niet het flesje om twaalf uur ’s nachts, want dan dient de fles voor je kind als ‘ochtendfles’. Geef dat flesje een stuk eerder in de avond, bijvoorbeeld rond een uur of tien. Zorg in ieder geval dat je kind ’s avonds niet langer dan 2,5 tot 3 uur heeft geslapen al je hem zijn flesje geeft. Maak hem dan ook wakker op een moment dat hij snel wakker te krijgen is. Op dat moment is hij in zijn droomslaap, waar uit je snel wakker kunt worden.

Kijk hoe je baby ligt te slapen

Ligt je baby heel stil en is hij bleek, dan ligt hij in zijn diepe slaap. Daaruit wordt een kind slecht wakker, waardoor het geven van de fles voor hem geen duidelijk moment is. Wacht dan even een kwartier en ga dan weer kijken. Is je kind op dat moment onrustiger aan het slapen, voelt hij ook warm aan, dan is het de droomslaap en kun je hem goed wekken. Gebruik je zo’n moment, dan heeft je kind zijn echte nachtrust nog niet gehad wanneer je hem wakker maakt. Zijn nacht begint dan pas na de fles, bijvoorbeeld rond half elf. En dan is de kans groter dat hij in de nacht dus ook veel langer doorslaapt. Het is een truc, en niet meer of minder dan dat. Maar het heeft nogal eens effect om een nachtritme te doorbreken.

Hij herkent nu meteen jouw gezicht

De tweede oorzaak voor het gedrag van je zoontje heeft te maken met zijn leeftijd. Hij is nu tien maanden en dat betekent dat hij eenkennig kan zijn. In die ontwikkelingsfase leert een kind in een oogopslag het gezicht van zijn ouders te herkennen. Voor die tijd kende hij je meer gevoelsmatig, en kon hij op je uitstraling, je stem, je houding, je bewegingen etc af gaan. Nu ziet hij je gezicht meteen. Dat is goed en belangrijk, maar ook lastig. Want je kind weet nog niet dat je blijft bestaan als je uit zijn gezichtsveld bent. Zodra je wegloopt kan een baby dan hard gaan huilen. En het kan ook ’s nachts tot problemen leiden. Je kind wil dan het liefst dat je altijd bij hem bent. En wordt hij ’s nachts wakker terwijl hij je niet ziet, kan hij in paniek raken. Ben je bij hem, dan wordt hij weer rustig en tevreden.

Kiekeboe-spelletjes helpen bij eenkennigheid

Het gaat hier om een tijdelijke zaak. Wanneer je kind eenmaal heeft aangeleerd dat je blijft bestaan ook al ziet hij je niet, dan zal hij ook beter kunnen slapen. Tot die tijd is het goed met je kind veel kiekeboe-spelletjes te doen. Daarmee leert hij dat je soms weg bent maar ook steeds weer terugkomt. Maak de periodes steeds een beetje langer, zodat hij een steeds langere tijd zonder jou kan.

Wil je meer weten over de aanpak van slaapproblemen dan kun je de slaapbrochure ‘Slaapproblemen de baas’ bestellen. Je kunt ook een artikel van OPVON bestellen over ‘Eenkennigheid en Verlatingsangst’ als je meer over dat onderwerp wilt weten.