Opvoedingsvragen

Is mijn dochter laat met kruipen?

Mijn dochter is nu bijna 9 maanden en ze kan nog niet kruipen. Ze gaat wel op haar handen en knietjes zitten en gaat dan soms in z’n achteruit en soms tijgert ze een paar centimeter naar voren. Wanneer hoort een baby te kunnen kruipen?

Het is heel normaal dat kruipen nog niet helemaal lukt

Op dit moment hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken. Uiteraard heb je snelle baby’s. Het komt zelfs voor dat baby’s al kunnen lopen wanneer ze negen maanden oud zijn. Maar het gemiddelde kind doet het precies zoals je dochter. Interesse tonen voor het kruipen zo rond de negen maanden. Maar alleen willen kruipen betekent nog niet meteen dat het ook lukt om te kruipen. Daarvoor moet een kind een zware weg afleggen.

Je dochter is haar knieën al aan het gebruiken

Om te kruipen moet je bijvoorbeeld in de gaten hebben dat je knieën hebt die je kunt gebruiken. Je dochter is daar al mee bezig, ze gaat soms al op haar handjes en knietjes zitten. Alleen moet ze nu nog door krijgen hoe ze daarmee vooruit moet in plaats van achteruit. Je ziet veel baby’s die daar een tijdje over doen.Die hupsen wat naar voren en naar achteren, maar daar blijft het dan bij. Het daadwerkelijke vooruitkomen doen ze dan soms gemakkelijker op hun buik.