Opvoedingsvragen

Die laatste fles breekt ons op

Mijn zoontje (6 maanden) krijgt vijf flessen van 200 ml per dag. En een beetje fruit en groente tussendoor. Nu breekt die laatste fles van 23.00 uur ons aardig op. En wij moeten hem ook bijna altijd wakker maken. Kunnen we de laatste voeding ook laten voor wat het is? Het is een flinke jongen van 8,5 Kilo en 72 cm.

Mijn advies: geef die fles van 23.00 uur eerder

Je schrijft dat je je zoontje altijd wakker moet maken voor de laatste avondfles. Het is goed mogelijk dat je zoontje dan al meer dan 3,5 uur heeft geslapen. Dat is bijvoorbeeld zo als hij rond 7 uur naar bed gaat. Doordat je hem wakker moet maken is hij misschien ook diep in slaap. Dit duidt erop dat hij al een groot deel van zijn nachtrust achter de rug heeft als je hem een voeding geeft. Na die laatste avondfles hoeft hij dan niet veel meer te slapen om voldoende nachtrust te krijgen. Er zijn veel baby’s die dan ook vanaf een uur of 1 ’s nachts voortdurend wakker worden tot het ochtend wordt.

Zijn nacht begint na de laatste avondfles

Als je je baby de laatste avondfles eerder geeft, bijvoorbeeld om 10 uur of nog eerder, dan krijgt hij niet de kans om al een lange diepe slaap te maken tot de laatste avondfles. Als hij dan zijn fles opheeft begint zijn nacht pas daarna. Wat je hiermee doet is een nieuwe slaap-waak schema aanbieden. Het kan natuurlijk even duren, maar veel kinderen die aan dit schema wennen worden niet meer midden in de nacht wakker om een voeding.