Opvoedingsvragen

Wanneer begint een baby met lachen?

En kan ik dit lachen oproepen? Het lijkt me zo leuk om dit bij mijn kleintje te zien. 

Het eerste lachje is meer een reflex

Het wisselt een beetje per kind maar over het algemeen gaat een baby voor het eerst lachen wanneer hij een maand of twee oud is. Er zijn echter baby’s die al vlak na de geboorte een soort van halflachje op hun gezicht krijgen. Dit is meer een reflex dan een echte lach.

Als je baby echt gaat lachen merk je dat hij op je stem of je aanraking reageert. Hij vindt het prettig dat je er bent en laat dat met een lachje merken. Door dat lachje ga je als ouder automatisch ook vrolijk reageren. En daarmee krijgt je baby weer extra aandacht, waardoor zijn lach ook weer wordt versterkt. Zo zorgt de lach er dus voor dat ouders en kind aan elkaar worden gebonden. En dat is voor je kind belangrijk, want hij is voor zijn voeding, warmte en verzorging tenslotte volledig van je afhankelijk!

Lachen werkt aanstekelijk

Als je baby al eens echt gelachen heeft is de kans heel groot dat hij vaker gaat lachen. Hij wil graag contact met je en reageert op je aanwezigheid. Het is afhankelijk van zijn leeftijd wat hij heel erg leuk vindt. Maar kleine baby’s van rond de drie maanden houden meer van zachte geluidjes en aanrakingen terwijl grotere baby’s van rond de negen maanden vaak wildere spelletjes en hardere geluiden leuk vinden. Meestal reageert een baby op je als je hem aanraakt, een beetje kietelt en dezelfde geluidjes terugmaakt die hijzelf probeert te maken.

Een paar voorbeelden van ouders

baby’s van drie maanden lachen bijvoorbeeld als je met je wijsvinger in de beide wangetjes prikt en daarbij zachtjes heen en weer wiebelt, als je luidruchtig de voetjes met klapzoenen zoent, als je doet alsof je moet niezen, als je je ogen wijd openspert en ‘oooo’ zegt, als je je tong uitsteekt, als je terugpraat met dezelfde geluidjes die je baby maakt, als je kietelspelletjes doet bijvoorbeeld ‘er komt een muisje aangelopen’.

Waar lachen oudere baby’s om?

Met je handen in je oren wapperen, kletsnatte blubberzoenen op het blote buikje geven, hard ‘nee’ schudden als je kind dat ook doet, dansen door de kamer, als je knuffels uit een tas tevoorschijn tovert, als je een bal naar hem toerolt, als je hem door de lucht laat vliegen.