Opvoedingsvragen

Mijn baby slaapt ’s nachts steeds slechter

Tot zeven weken zagen de nachten met mijn zoontje er zo ongeveer zo uit: ik gaf borstvoeding rond 22u of 23u, kon hem gemakkelijk neerleggen erna om te slapen, dan sliep hij tot 2u of 3u en vervolgens werd hij ongeveer om de twee uur terug wakker. Dit is dan stilletjes beginnen veranderen, ik kon hem moeilijk te slapen leggen waardoor ik hem telkens weer moest oppakken om te troosten. De uren waarop hij slaapt worden alsmaar korter. Hij wil dan telkens aan de borst om getroost te worden en een tutje wil hij niet. Het niet laten drinken aan de borst resulteert in groot drama. Ondertussen zijn we drie weken verder en lijken we in een vicieuze cirkel te zitten waarbij hij alsmaar vaker aan mijn borst hangt en alsmaar minder slaapt. Overdag slaapt hij regelmatig in de draagdoek of de wieg, soms een uurtje maar soms ook drie uur aan een stuk. We zorgen ervoor dat hij niet te lang wakker is tussen twee slaapjes (ongeveer 1uur).

Het lijkt erop dat je zoontje een omgekeerd dag- en nachtritme begint te krijgen. Als hij overdag regelmatig slaapt en niet te lang wakker is haalt hij daar al veel slaapbehoefte, zodat hij het kan opbrengen om ’s nachts ook regelmatig wakker te zijn. Dat hij veel aan de borst wil is heel begrijpelijk. Baby’s drinken niet alleen voeding maar ook warmte en veiligheid in als ze de borst krijgen.

Drinkt je baby kleine beetjes in de nacht?

Wat ik mij wel afvraag is hoeveel je baby in totaal aan voeding binnen krijgt. Als een baby nog wel nachtvoeding nodig heeft, maar steeds kleine beetjes drinkt, kan het zijn dat hij eigenlijk niet verzadigd wordt en daardoor ook weer sneller wakker wordt.

Ga na hoe zijn eet- en slaapritme over 24 uur is

Ik raad je aan om hierover contact op te nemen met je consultatiebureau of een lactatiedeskundige. Die kunnen met je nagaan hoe het eet- en slaapritme van je baby precies is en hoe je de voedingen het beste kunt aanpassen om aan zijn behoefte te voldoen. Het komt vaker voor dat baby’s op een gegeven moment meer voedingsbehoefte krijgen en dan sneller huilen als ze de borst krijgen of sneller weer wakker worden.

Wat doe je precies als je baby overdag en ’s nachts wakker is?

Wat je ook kunt doen is een paar dagen en nachten bijhouden op welk moment je baby wakker is en wat je dan precies doet. Welke aandacht krijgt je baby? Doe je het licht aan, haal je hem uit bed, loop je wiegend met hem rond? Als je de borst geeft, hoe lang doe je dit? Hoe lang is je baby wakker en wat doe je als je hem weer in bed legt? Dit geeft je een beeld van de situatie waaraan je baby nu gewend is geraakt.

Je baby wil graag bij je zijn en aan de borst liggen

Hoe meer je doet, qua aandacht, hoe meer je je baby de boodschap geeft dat hij vooral niet moet gaan slapen. Een baby vindt het fijn om bij je te zijn en gewiegd te worden of tegen je aan te liggen en de borst te krijgen. Wil je verandering aanbrengen, dan zul je dus moeten kijken of je de aandacht die je geeft iets kunt verleggen naar andere momenten.

Een baby reageert op prikkels van licht en geluid

Wanneer je wil dat hij wakker is kun je die aandacht vergroten en ook gebruik maken van prikkels van licht en geluid. Wil je dat hij juist slaapt, geef dan zo min mogelijk prikkels en aandacht. Daarmee leer je hem al doende wat hij kan verwachten. Het duurt zeker drie weken voor een baby aan zo’n ander ritueel went.

Sommige baby’s slapen overdag juist veel

Wil je dat hij ’s nachts langere nachten maakt, dan kun je ook de tijd waarin hij overdag wakker is juist wat langer maken dan je nu doet. Hoe minder hij overdag gaat slapen, hoe meer hij in de nacht uren slaap zal pakken. Het is wat dat betreft een soort balans: hij moet een bepaald aantal uren slaap halen, en als hij die overdag of in de avond al maakt, dan is hij ’s nachts eerder en langer wakker. Wil je meer weten over het aanpakken van slaapproblemen dan raad ik je de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ aan die je via onze site kunt bestellen.