Opvoedingsvragen

Mijn baby is ’s nachts vanaf half 3 al wakker

Mijn baby is nu 4 mnd oud. Vanaf de geboorte is ze nooit vaker dan 1 keer per nacht wakker geweest. Tijd rond 3 uur op het einde (2 weken geleden rond 5..6 uur ‘s nachts). Toen het 6 uur werd hebben we besloten om haar dan een speentje te geven en het te rekken tot half 7. Dit ging 2 dagen goed. Daarna word ze nu sinds 1,5 week vanaf half 3 ‘s nachts elk uur soms zelfs half uur wakker. Hoe kan dit opgelost, doorbroken worden? De slaapjes overdag slaapt ze perfect. Ik hoop dat jullie een tip hebben hoe mijn kindje weer terug haar oude ritme in kan met 1 keer per nacht wakker worden. Of dus zelfs bijna doorslapen.

Je geeft aan dat je je kindje graag weer terug krijgt in haar oude ritme met een keer per nacht wakker worden of liever nog helemaal doorslapen. Heel begrijpelijk, jullie hebben je nachtrust ook nodig. De woorden ‘oude ritme’ geven echter de verwachting dat het ritme van je kindje teruggedraaid kan worden. En zo moet je het bij een baby niet zien. Een baby ontwikkelt zich namelijk razend snel en haar ritme van slapen en eten is daar direct mee verbonden.

Het ritme van een baby verandert voortdurend.

Zodra een kindje iets nieuws leert kost dat energie en geeft dat spanning, en daarmee wordt het slapen zeker beïnvloed. Daarbij komt dat de slaapbehoefte en eetbehoefte van een baby ook voortdurend verandert. Je schrijft dat bij jouw baby ineens iets veranderde toen jullie een speentje gaven in plaats van misschien wel de verwachte fles. Dat is een stapje een kant uit die je baby misschien niet zo leuk vond en dat kan onbewust van invloed zijn geweest op haar slaappatroon.

Soms ga je bij een slaapprobleem steeds meer aandacht geven ‘s nachts.

Wat ik je aanraad is om in kaart te brengen hoe jullie nu op haar wakker worden ’s nachts reageren. Hoe meer je namelijk gaat doen om haar in slaap te helpen, hoe sterker de boodschap voor haar is om nog vroeger wakker te gaan worden. En dan kom je samen in een vicieuze cirkel terecht. Dus schrijf op wat je nu allemaal doet en spreek samen af hoe je dat stapje voor stapje terug kunt brengen naar de meest gewenste situatie.

Elke nacht een klein stapje in de goede richting.

Dus als je haar nu uit bed haalt en lang op je arm wiegt, maak dan als eerste stap dat je veel korter wiegt, en daarna niet meer wiegt maar alleen even optilt, en nog later alleen nog in bedje troost, etc. Wil je weten hoe je dit kunt doen, vraag dan de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ aan via onze website.