Opvoedingsvragen

Mijn dochter van 15 maanden is ’s nachts elk uur wakker.

Onze dochter van 15 maanden slaapt erg onrustig. Ze slaapt in haar eigen bed naast mijn bed, maar wordt haast elke nacht om het uur wakker. Het lijkt alsof de indrukken van de dag moet verwerken en continu checkt of we bij haar zijn.
Ze slaapt ook zeker niet zonder tut. Heb jij tips?

Het komt geregeld voor dat dreumesen slecht slapen.

Je geeft aan dat je denkt aan de indrukken die ze overdag opdoet. Het kan heel goed zijn dat dit meespeelt. Iedereen moet dat wat hij overdag meemaakt ’s nachts verwerken. Dromen bijvoorbeeld kunnen een uitlaatklep zijn van alles wat in je leven speelt en waar je je druk over maakt. Dat komt dan weer in een andere vorm in je droom symbolisch aan bod. Bij kinderen in de leeftijd van jouw dochtertje kan dit ook in nachtangst naar buiten komen: kinderen worden dan uit de diepe slaap plotseling wakker en lijken dan volkomen in paniek en zijn moeilijk te troosten. Je geeft ook aan dat je dreumes lijkt te checken of jullie nog wel bij haar zijn. Ook dat komt veel voor bij kleine kinderen. Jij bent de veilige haven natuurlijk en kinderen willen het liefst dag en nacht aandacht en veiligheid ‘indrinken’. Dat kan ook de reden zijn dat ze haar speen graag wil hebben. Het zuigen aan een speen maakte een kleintje rustig.

Gebroken nachten: dreumesen kunnen daar heel snel aan wennen.

Helaas geef je me iets te weinig informatie om specifiek advies te kunnen geven over jullie situatie. Dus zal ik algemene informatie geven. Het is bijvoorbeeld belangrijk om na te gaan hoe lang het slaapprobleem al speelt. Gaat het om een paar dagen, of om een paar weken of langer? Als een slaapprobleem langer dan een paar dagen duurt, dan raakt een klein kind er al aan gewend om veel wakker te worden. Het lastige voor ouders is daarbij dat je kind eigenlijk niet zo’n probleem heeft met het vele wakker worden, want ze ligt lekker bij jou en ze krijgt even aandacht die ze prettig vindt. Maar ouders worden ook wakker en komen soms veel slechter in slaap. Wil je dus je eigen probleem oplossen dan is het goed om een duidelijke structuur in te voeren, waarbij je je kind wel veiligheid biedt, maar de hoeveelheid aandacht beperkt. Een aai over de bol, en een opmerking als ‘ga maar lekker slapen’ is voldoende. Laat het licht uit, praat zachtjes en haal je kindje niet uit bed, want dat geeft allemaal extra aandacht.. Herhaal dit telkens als ze weer wakker wordt. Dat geeft veiligheid en een vaste structuur.

Ieder slaapprobleem heeft specifieke eigenschappen, en iedere ouder heeft last van eigen blokkades.

Hoe meer je doet om je kindje in slaap te helpen of te troosten, des te meer geef je de boodschap dat het vooral interessant is om wakker te worden, want dan gebeuren er leuke dingen. Kinderen zetten hun ‘wekkertje’ dan aan en worden wakker voor die aandacht. Dus voor je het weet zit jij vast in een vicieuze cirkel van aandacht geven. Terwijl je juist het omgekeerde zou willen bereiken. Een uitgebreide beschrijving van de mogelijkheden die je in jouw situatie hebt om het slaapprobleem aan te pakken staat in de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ die je voor 6 euro via onze website kunt bestellen en downloaden. Ik raad je aan die door te nemen. Want er kunnen allerlei redenen zijn waarom je dreumes nu niet doorslaapt. En ook bij jezelf kunnen blokkades een rol spelen die je tegenhouden het probleem gericht aan te pakken. In de brochure staat wat je dan kunt doen.