Opvoedingsvragen

Moet ik hem minder melk gaan geven?

Mijn zoontje is 9,5 maanden en ik heb de indruk dat hij steeds meer last krijgt van zijn melk (poedermelk). Hij is een goede eter en eet overdag steeds flink zijn bordjes leeg (fruit, groenten, vlees, vis, brood, yoghurt…). Sinds een 2-tal maanden krijgt hij geen papfles meer overdag, maar drinkt hij ’s nachts drie flesjes: eentje van 210 ml voor het slapen gaan (rond 21.00 – 22.00 uur), 4 uur later één fles van 250 ml en dan nog eentje van 150 ml ’s ochtends rond 18.00 uur. Sinds een aantal weken drinkt hij minder en minder van de 2e en 3e fles – hetgeen me niet verontrust aangezien hij flink eet overdag – maar hij wordt wel regelmatig wakker (na zijn 2e fles) en dan moeten we hem in slaap wiegen. Op zich vind ik het niet erg om hem geen melk te geven ’s nachts, maar wat kunnen we dan in de plaats geven? Want hij heeft wel honger als we hem niets geven.

Een kind van 9,5 maand heeft ’s nachts in principe geen voeding meer nodig

Als je kind verder goed groeit en gezond is, dan kan het zijn dat hij gewend is geraakt aan de voeding of in ieder geval de aandacht die hij van jullie krijgt in de nacht. Het kan ook zijn dat hij overdag naar verhouding iets minder eet omdat hij ’s nachts ook voeding krijgt.

Zorg je dat hij de nachtvoeding overslaat?

Dan gaat hij overdag waarschijnlijk meer eten. Het is dus de moeite waard hier iets aan te doen. Flesvoeding kun je stap voor stap afbouwen door je kind bijvoorbeeld wel dezelfde hoeveelheid te geven, maar steeds minder melk en steeds meer water. Wanneer je kind dan alleen nog water krijgt kun je dat stapje voor stapje verminderen.

Maak een schema voor zo’n afbouwplan

Dan houd je je er zelf ook het gemakkelijkst aan. Verdeel het afbouwen over twee of drie weken, dan gaat het zo geleidelijk dat je kind het waarschijnlijk niet merkt.

Het kan ook zijn dat je kind eigenlijk niet meer zo’n honger heeft, maar dat hij het wel prettig vindt om even wakker te zijn en je aandacht te krijgen. Zeker wanneer hij alleen op je arm in slaap valt kun jij een onderdeel zijn geworden van zijn slaappatroon. Je bent dan een soort ‘slaapvoorwaarde’ geworden. Dat is voor hem niet zo’n probleem maar voor jou wel. Ook voor dit soort dingen kun je een slaapaanpak maken.

Ga dan eerst goed na wat je eigenlijk allemaal voor hem doet in de nacht. Je geeft voeding, en je wrijft over zijn buikje, je wiegt. Wat doe je nog meer? Wees eerlijk naar jezelf toe en schrijft echt alles op. Als je daarvan een goed beeld hebt kun je ook daarvoor een afbouwplan schrijven, zodat je steeds minder doet en daardoor steeds minder interessant voor hem wordt. Door jouw aandacht af te bouwen leer je hem tegelijkertijd om zelf in slaap te vallen, zonder jouw hulp.

Meer weten? Bestel de slaapbrochure

Omdat het niet gemakkelijk is om je kind met een slaapprobleem te helpen, geeft OPVON de brochure ‘Slaapproblemen de baas’ uit. Je kunt deze bestellen als PDF-bestand, of je kunt hem per post ontvangen.