Opvoedingsvragen

Ze is ernstig ziek geweest

Ons dochtertje is 5 maanden. Ze heeft toen ze 10 weken was een hersenvliesontsteking gehad. Vóór de ziekenhuisopname hadden we een vrolijk en tevreden meisje. Eten, slapen: alles ging goed. Helaas is ze nu, na de ziekenhuisopname, erg onrustig. Ze slaapt slecht, is vaak wakker en slaapt ook moeilijk in. Ook heeft ze steeds diarree.

We lopen met haar bij de fysio, manuele therapeut, huisarts en het consultatiebureau. Iedereen heeft zijn eigen ideeën over haar en we worden dus van het kastje naar de muur gestuurd. Ze heeft geen koemelkallergie, en de huisarts wil haar medicijnen geven omdat hij denkt dat ze last heeft van ‘zuur’, maar ze spuugt eigenlijk weinig. We weten inmiddels niet meer waar we goed aan doen. We denken zelf dat het toch allemaal gevolgen zijn van de hersenvliesontsteking. Heeft u tips hoe om te gaan met een kindje wat ernstig ziek is geweest? Voor zover de artsen kunnen zeggen heeft ze er niks aan over gehouden.

Jullie hebben een periode van veel stress en emoties doorgemaakt

Wat een zware tijd hebben jullie doorgemaakt met jullie baby. Zo jong en dan al met zo’n ernstige ziekte in het ziekenhuis terecht komen. Het zal voor jullie allen bijzonder zwaar zijn geweest. En ik kan me voorstellen dat het nog steeds erg moeilijk is. Uit wat jullie schrijven krijg ik de indruk dat jullie ook het gevoel hebben dat de hulpverleners niet helemaal begrijpen wat er met je baby is. En dat maakt ook onzeker denk ik. Het lijkt erop dat de hulpverleners er wel alles aan proberen te doen om jullie te helpen. Ik ben geen arts dus ik kan geen uitspraak doen over ziekteverschijnselen die je baby overgehouden kan hebben aan een hersenvliesontsteking. Maar ik weet wel dat de stress en emotionele belasting die een zware ziekte met zich mee kan brengen ook invloed op een baby kan hebben. En op jullie als ouders. En dat werkt nog lang door nadat een kind uit het ziekenhuis is gekomen.

Je baby kon je niet vertellen hoe ze zich voelde

Je baby heeft allerlei nare ervaringen gehad op een moment waarop ze niet over taal beschikt en dus niet begrijpt of in woorden kan omzetten wat er is gebeurd. Dat geeft spanning. Jullie als ouders hebben ook een emotioneel zware tijd doorgemaakt en zijn misschien nu nog erg bezorgd, en dat heeft ook weer invloed op je baby. Jullie moeten met elkaar verwerken wat er is gebeurd. Ik kan me voorstellen dat het zou kunnen helpen als jullie begeleiding zoeken bij het verwerken van deze stressvolle periode. Ook babymassage zou misschien wel kunnen helpen. Je bent dan op een heel ontspannen manier met elkaar bezig, en het is voor je baby (en ook voor jullie) heel belangrijk dat de rust en ontspanning die jullie voor de ziekte hadden weer helemaal terug komt.

De Stichting Kind en Ziekenhuis kan helpen

Ik zou je willen verwijzen naar de Stichting Kind en Ziekenhuis. Deze stichting heeft heel veel ervaring en kan ouders enorm goed helpen. Er is ook een mogelijkheid tot lotgenotencontact. Dat kan bijzonder prettig zijn. Ga eens op hun website kijken: www.kindenziekenhuis.nl. Ze hebben ook een helpdesk: 085 020 12 65 (maandag tot vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur)