Opvoedingsvragen

Hoe bouw ik de borstvoeding af?

Mijn dochtertje is inmiddels bijna 8 weken. Het gaat erg goed met haar. Ze krijgt borstvoeding en groeit goed (weegt 5 kg en is 57 cm lang). Ook is ze vrolijk en kan ze zich goed vermaken. Het consultatiebureau heeft aangegeven dat de nachtvoeding afgebouwd kan worden. Dit zou betekenen dat ze dan 5 voedingen op een dag krijgt. Het consultatiebureau geeft aan dat ik dan ’s nachts wat water moet geven in plaats van borstvoeding, maar dat geeft me niet echt een prettig gevoel. Wat kan ik doen om de borstvoeding af te bouwen?

Je zegt iets belangrijks

Wat me opvalt aan je verhaal is je op één na laatste zin, waarin staat dat het niet echt een prettig gevoel geeft. Het consultatiebureau heeft je aangeraden ís nachts water te geven in plaats van de borst, en dat voelt niet goed bij je. Waarschijnlijk raden ze je dat aan om je baby eraan te laten wennen dat er ís nachts geen voeding mee gegeven wordt, zodat ze door gaat slapen. Maar jij bent daar op de een of andere manier nog niet helemaal aan toe lijkt het wel.

Waar ben je bezorgd om?

Ik zou je willen aanraden om bij jezelf eens na te gaan waarom je eigenlijk geen prettig gevoel hebt bij de gedachte aan het afbouwen van de borst ís nachts. Vind je het niet goed voor je baby? Of vind je het zelf nog heel prettig om je kindje aan de borst te hebben? Dat komt geregeld voor.

Het moedergevoel kan ’s nachts heel sterk zijn

Probeer voor je zelf op een rijtje te zetten wat de voordelen en nadelen voor jou zijn om de borst ís nachts af te bouwen. Heb je zo’n lijstje gemaakt, geef dan aan elk voordeel en aan elk nadeel punten die kunnen variëren van nul tot tien. Je krijgt zo een overzicht van de punten die het zwaarst wegen, én die dus belangrijk zijn in de keuze die je moet maken. En je kunt ook ontdekken welk rijtje de meeste punten krijgt wanneer je alle punten bij elkaar optelt. Is dat het rijtje van het afbouwen van de borstvoeding? Of is dat het rijtje van het doorgaan met de borst ’s nachts? Merk je dat je nog heel veel bezwaar hebt tegen het afbouwen, dan wordt het namelijk erg moeilijk om de borst af te bouwen. Elke stap die je doet kan dan gepaard gaan met een uitstraling die het tegendeel beweert.

Je baby reageert sterk op je lichaamstaal en je uitstraling

Dus sta je naast het wiegje met een waterflesje terwijl je borsten bij wijze van spreken lekken en je heel graag voeding wilt geven dan zal je baby het flesje vast niet accepteren en huilen om de borst te krijgen. In zo’n geval kun je beter een keuze maken: of nog een tijdje langer doorgaan met ís nachts ook voeden, of het waterflesje laten geven door je partner, die er misschien veel minder emotioneel bij betrokken is en daardoor overtuigender over kan komen.

Je kunt de borstvoeding rustig afbouwen

Dus niet door meteen de nachtvoeding te vervangen door water. Zo kun je bijvoorbeeld de borst steeds korter geven, of steeds minder aandacht aan je baby te geven tijdens het voeden ís nachts. Bijvoorbeeld door eerst niet meer te knuffelen, daarna niet meer te praten, daarna je houding iets minder uitnodigend te maken en tot slot door steeds minder voeding te geven.

Wat je ook kunt doen is de voeding voor ís nachts afkolven, waardoor de borst wordt vervangen door een flesje met borstvoeding. Dat flesje kan je partner dan geven. De voeding is hetzelfde, maar de persoon is anders. Daarna kun je dat flesje steeds meer aanlengen met water, zodat je uiteindelijk hetzelfde effect bereikt en alleen nog water geeft. Dat water kun je dan weer verminderen, zodat je baby vanzelf gaat kiezen om door te slapen.

Veel succes met het onderzoeken van je motivatie én het kiezen van de voor jou meest geschikte aanpak.