Opvoedingsvragen

Kan ik de nachtvoeding afbouwen?

Ik wil graag de nachtelijke voeding afbouwen. Mijn dochter van 5 maanden wordt nog om de 4 uur wakker om te eten. Dus ook ‘s nachts. Ze is een gelukkige baby. Sinds een maand zij is heel regelmatig met haar voeding. Om de 4 uur is zij er om te eten. Zowel overdag maar ook tijdens de nacht. Zij krijgt steeds een voeding van 210 ml. Haar eerste papflesje krijgt zij ‘s morgens rond half 6, dan half 10, dan 13.30 uur en zo de cirkel rond. Het is wel zo dat ze haar flesje rond half 10 in de ochtend bijna helemaal laat staan.

In de avond krijgt zij rond half 6 haar badje (wat ze heel leuk vindt) en ze gaat daarna meteen rechtstreeks het bed in. Dan slaapt zij tot 21.30 uur (eten), ze valt meteen terug in slaap. Dan wakker om half 2 ‘s nachts (eten) en valt meteen weer in slaap. Dan wakker om half 6 (eten) en dan slaapt ze tot ongeveer 8 uur. Het is zo dat zij tijdens de nachtvoedingen echt wel heel goed eet. Behalve haar flesje ‘s morgens om half 10. Zij drinkt dan ongeveer een 50 tot 90 ml. Kunnen we de nachtelijke voedingen afbouwen? Zo ja hoe is dit mogelijk?

Haar rustpauze zit in de ochtend

Het klink alsof het voedingsschema van je dochter niet gelijk loopt met jullie dag- en nachtritme. In feite maakt zij haar voedingsnacht in de ochtend. Ik concludeer dit uit het feit dat ze de ochtendvoeding van half 10 eigenlijk overslaat. Dus daar zit haar rustpauze in. In feite zou ze juist de nachtvoeding moeten overslaan en om half 10 wel haar fles nemen. Wat je dus moet gaan doen is schuiven met de voedingen en de slaapjes. Je schrijft dat ze om de vier uur een fles krijgt en dat ze ’s avonds om half zes haar badje heeft, met een voeding en dan meteen gaat slapen. Om half tien volgt de volgende voeding.

Haar dag- en nachtritme is door de war

De periode waarin ze dan slaapt is vrij lang. Dat betekent dat ze dan eigenlijk al een groot deel van haar nachtslaap neemt. Ze krijgt dan na half tien nog een paar uurtjes slaap en dan is voor haar eigenlijk de nacht al voorbij. Daarom wordt ze ook in de nacht wakker voor een voeding. In de ochtend heeft ze dan al zoveel voeding gehad, dat het eventjes niet meer hoeft. Daarom slaat ze dan de voeding van half tien over. Ik raad je aan om te starten met het inkorten van haar slaaptijd in de vroege avond. Als ze van het badje heel erg moe wordt, dan kun je er ook voor kiezen dat badje op een ander tijdstip te doen voortaan. Laat haar dan in de avond korter slapen.

De nacht kan het beste na de laatste avondvoeding beginnen

Je kunt haar iets langer ophouden, en je kunt haar ook eerder wekken. Maar zorg dat ze niet langer dan zo’n 2,5, maximaal 3 uur achter elkaar slaapt. De echte nacht moet dan pas na de laatste avondvoeding gaan beginnen, bijvoorbeeld rond half elf. Als je op dit schema uit kunt komen is de kans groot dat ze de voeding van half twee over gaat slaan. Door dit opschuiven van de nachtvoeding zal ze de voeding in de ochtend ook beter gaan nemen en komt ze in een beter dag/nachtritme terecht.