Opvoedingsvragen

Ik kan mijn baby niet alleen laten

Mijn kind wil absoluut niet alleen zijn. Hij is bijna 9 maanden en ik kan hem absoluut niet bij iemand anders alleen laten. Als we naar de oppas gaan begint hij te schreeuwen en krijsen als hij ziet dat ik er niet meer ben. Hij wordt alleen stil wanneer de oppas met hem gaat wandelen in de kinderwagen, maar wat andere mensen ook proberen – spelen, sussen – niets helpt. Wat kan ik doen?

Je baby is eenkennig geworden

Je kindje zit in een ontwikkelingsfase waarin het gedrag dat hij vertoont heel normaal is. Deze periode wordt de eenkennigheidsfase genoemd. Voor die tijd kon je baby jouw geur herkennen, je bewegingen herkennen, en aan je stem ook horen dat hij zich bij jou veilig kon voelen. Maar nu is hij in staat met één blik op je gezicht te zien wie hij voor zich heeft. Dat is een grote stap in zijn ontwikkeling. Maar het betekent ook dat je baby heel snel ziet wanneer het niet mama, papa of de oppas is die bij hem is. En daarom gaan kinderen van deze leeftijd zo heftig reageren wanneer ze een onbekend persoon zien. Zodra je je baby bij een ander op schoot zet is het huilen of soms krijsen.

Hij moet leren dat je blijft bestaan als je weg bent

Alleen jij, of een andere nauwe bekende is in staat hem weer rustig te krijgen. Dat is moeilijk voor ouders. Maar het is gelukkig een tijdelijke zaak. Wat je baby nog moet leren is dat het bekende gezicht niet van de wereld verdwijnt als hij je even niet meer ziet. Hij moet leren dat je weer terug komt als je weg bent. En die ervaring kan hij krijgen door bijvoorbeeld allerlei kiekeboespelletjes. Op die manier leer je je baby spelenderwijs aan dat je soms weg bent, en daarna weer terug komt. Je ziet dan aan je baby dat het heel spannend is als je achter een doek of achter de bank verdwijnt, maar dat hij superblij is je daarna weer te zien.

Het hangt ook af van zijn temperament

Maak de periode dat je even weg bent steeds langer, zodat je kindje ook steeds langer de spanning van het alleen zijn kan volhouden. Bij de meeste baby’s duurt zo’n eenkennigheidsperiode een paar weken. Er zijn baby’s waar het wat langer duurt. Dat is ook een beetje afhankelijk van het temperament van je kindje. Maar nogmaals, het is dus een heel normale fase in de ontwikkeling.