Opvoedingsvragen

Hij rolt niet op zijn buik

Onze zoon van 8 maanden rolt nog niet op zijn buik. Hij heeft drie maanden in een spreidbroekje gelegen voor zijn heupjes. Ik weet niet of dit ermee te maken kan hebben, maar hij toont totaal geen initiatief voor het omrollen. Als ik hem help, doet hij direct zijn hoofdje naar achteren om maar weer terug te kunnen. Ik moet erbij zeggen dat hij wel behoorlijk lui is. Het is hem allemaal wel goed. Hij lacht overal om, reageert verder ook goed. Maar vertikt het om te rollen. Is dat normaal?

Voor een pedagoog zijn dit lastige vragen

De reden is dat er een duidelijk medische achtergrond is die bij je zoontje zeker mee kan spelen. Normaal gesproken kunnen baby’s zich omrollen als ze negen maanden oud zijn. De een begint er wat eerder mee de ander wat later. Jouw baby heeft toen hij twee maanden oud was drie maanden lang in een spreidbroekje gelegen. Dat betekent dat hij zich in die tijd niet zo vrij heeft kunnen bewegen als andere baby’s.

Hij moet die periode moet hij nu gaan inhalen

Je schrijft dat hij behoorlijk ‘lui’ is. Het kan natuurlijk ook zijn dat ook hierbij de periode van de spreidbroek een rol speelt. Als het moeizaam is om je te bewegen, misschien leg je je er dan ook gemakkelijker bij neer om niet te bewegen. Maar dit zijn voor een pedagoog alleen maar speculaties.

Neem contact op met de huisarts

Daarom wil ik niet verder gaan met speculeren, maar je verwijzen naar de huisarts. Overleg met je arts of het nodig is om je kind iets meer te stimuleren of bijvoorbeeld fysiotherapie te geven of dat de ontwikkeling bij je kind heel normaal is en dus geen reden geeft tot zorg.