Opvoedingsvragen

Hij wordt elk uur wakker

Hoe krijg ik mijn zoon (5,5 maand) de nacht door? Hij heeft nog geen enkele nacht doorgeslapen. Hij was altijd al onrustig, sliep slecht en huilde veel. Na 8 weken ben ik de drie R’s gaan toepassen en overdag gaat het al goed. Hoewel hij standaard na een uur wakker wordt. Hij slaapt momenteel van 8.30 tot 10.30 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. Vanaf 01.00 uur wordt hij elk uur huilend wakker tot 06.00 uur. Hij slaapt in zijn eigen kamer en ik haal hem nooit uit bed (alleen om een speen te geven). Het is ook nog een rugslaper. Wij hebben ook het probleem dat hij nog een oudere broer die snel wakker wordt. Wat kan ik doen?

Jullie zijn al goed op weg

Als ik je verhaal zo lees denk ik dat jullie al een heel eind op weg zijn om wat ritme en regelmaat te krijgen. Door de drie ‘R’s’ gaat het overdag nu al goed. Nu echter is het ’s nachts nog niet op orde met het slapen. Je schrijft dat hij na een uur slapen overdag wakker wordt en dan met een speentje doorslaapt. Hij slaapt een dikke twee uur in de ochtend en in de middag. En kan daarna goed lang wakker zijn. Je schrijft dat hij om zes uur naar bed gaat, en dan om acht uur een fles krijgt. Gaat hij daarna meteen weer slapen? Dat neem ik aan. Stel dat hij om negen uur ’s avonds pas weer zou gaan slapen na de fles, dan zit er al vier uur tijd tussen de laatste fles ’s avonds en het moment waarop hij ’s nachts begint te spoken. Dat betekent dat hij in feite zijn ‘nacht’ dan al achter de rug heeft.

Soms zijn baby’s na twee uur ’s nachts klaar met slapen

Zodra een baby ‘s avonds langer dan drieënhalf uur achter elkaar slaapt kun je ervan uitgaan dat hij zijn grootste stuk nachtrust gehad heeft. De meeste kinderen die niet veel nachtrust nodig hebben worden dan vanaf een of twee uur ’s nachts om de haverklap wakker. Ze willen met wat lekkers of wat aandacht soms wel weer in slaap sukkelen, maar het wordt geen lange slaapperiode meer, en eigenlijk vinden ze dat het wel tijd is om op te staan. Waar je dan mee te maken hebt is een ietwat verschoven dag- en nachtritme. Het ritme loopt niet goed gelijk met dat van jullie zelf. Jullie zijn ’s avonds wakker en dan slaapt je baby. En als jij naar bed wilt en als je andere kind ook slaap, dan is in feite zijn nacht alweer zo’n beetje om.

Mijn advies: kort zijn slaapje in

Je kunt hem helpen deze ‘jetlag’ bij te stellen, door de ruk slaap die hij in de avond maakt in te korten. Zorg dat hij dan niet langer dan maximaal drie uur achter elkaar slaapt. Dan komt hij namelijk nog niet toe aan zijn ‘nacht’. Wat je kunt doen is hem wat later naar bed brengen, of hem wat langer op houden. Je kunt de fles van acht uur ook later geven, of een geheel ander schema invoeren, waarbij je bijvoorbeeld om zes uur een fles geeft, en dan nog een om tien uur of half elf. Op die manier hou je zijn avond nog vrij ‘wakker’, zodat hij daarna aan zijn nacht begint. Het is een middel om het patroon te doorbreken. Zorg verder voor een vast ritueel, dat je kind gaat herkennen.

Een ochtendritueel leert je baby wanneer hij uit bed mag

Je kunt daarbij ook verschil gaan maken in de slaapjes overdag en in het begin van de avond, en de werkelijke nachtslaap. Zo leert je kind dat het op een bepaald moment écht nacht is, en dat het dan anders toegaat in huis. Stel ook een vast moment in waarop jij vindt dat het ochtend mag zijn. Op dat moment start je een ochtendritueel met veel zintuiglijke prikkels, zoals licht aan, geluid maken, op een bepaalde manier bewegen of handelingen afwerken die altijd hetzelfde zijn. Doe daarvoor niet veel als je kind wakker is, alleen een aai over de bol bijvoorbeeld kan dan voldoende zijn. Zo leer je je kind aan dat je ’s nachts wel even komt maar niets bijzonders doet, en dat je op het vaste tijdstip ’s morgens een uitgebreid ritueel geeft. En dat hij dan dus uit bed mag.

Het duurt uiteraard een tijdje voor je kind hieraan gewend zal zijn. Zeker drie weken consequent reageren en niet afwijken van je methode is nodig om hem te laten wennen aan al dat nieuwe. Maar dan is het hem ook duidelijk.